© Rootsville.eu

Noah Bless (US)
tiltle: New York Strong
music: Latin Jazz
release: Zoho Music
promotion: Jazz Promo Services
info artist:
Noah Bless

© Rootsville 2020


Noah Bless is een waardevol onderdeel van de jazz- en latinmuziekgemeenschap in New York gedurende de afgelopen 25 jaar en heeft trombone gespeeld bij vele belangrijke en creatieve artiesten. Lang had moeten wachten om zijn eigen sessie te leiden, op New York Strong-Latin Jazz! hij zweeft over zowel Latin-ritmes als rechtuit swingend, en blinkt uit op zowel warme ballads als energieke ravotten. Op acht uitdagende maar toegankelijke selecties wordt Bless vergezeld door pianist en toetsenist Mike Eckroth, bassist Boris Koslov, drummer Pablo Bencid, percussionist Luisito Quintero en (op twee selecties) fluitist Alejandro Aviles.

Het album begint met de trombone van Bless in de hoofdrol tijdens 'Chasing Normal', een inventief stuk dat inspireert tot een bijzonder avontuurlijke pianosolo. “Ganga” is een eersteklas voorbeeld van Latin jazz waarbij Bless bijpassend verstand heeft met het sterke percussiewerk van Quintero. Hij leidt een uitbundige versie van Jobims ‘Canto De Ossanha’ en is dan behoorlijk boppish op ‘49th Street’, een stuk dat ook een uitstekende pianosolo bevat.

De nadruk ligt op de warme toon van Noah Bless op trombone tijdens de ballad 'Ligia', waarvan een groot deel een trombone-pianoduet is. De vloeiendheid en veelzijdigheid van de leider zijn duidelijk op 'The Key', een stuk dat afwisselend rechtuit swingend en latin uitbarstingen van percussionist Quintero. Bless geeft "Fire And Rain" een melodieuze en smaakvolle behandeling voordat de plezierige set wordt afgesloten met de energieke en memorabele "Sunny Ray."

Noah Bless behaalde een bachelordiploma in klassiek en jazzuitvoeringen aan het Cincinnati Conservatory of Music en een masterdiploma aan de Manhattan School of Music. Sinds hij in 1990 naar New York verhuisde, heeft hij op meer dan 50 albums gestaan, waaronder met notabelen als Paquito D’Rivera, Mario Bauza, Don Braden en Celia Cruz. Bless heeft met vele topgroepen gewerkt, waaronder het Lincoln Center Afro-Cuban Jazz Orchestra, het Vanguard Jazz Orchestra, het Spanish Harlem Orchestra, de Kamikaze Ground Crew, Willie Colon en Eddie Palmieri. Na de muziek van vele grote artiesten te hebben opgetild, op New York Strong-Latin Jazz! Noah Bless is eindelijk te horen als leider van zijn eigen ensemble, waarmee hij zijn claim als een van de toptrombonisten in de Latin-jazz onderstreept.

tracks:

1 Chasing Normal
2 Ganga
3 Canto De Ossanha
4 49th Street
5 Ligia
6 The Key
7 Fire and Rain
8 Sunny Ray

musicians:

Noah Bless - trombone
Mike Eckroth - piano
Boriz Koslov - bass
Pablo Bencid - drums
Luisito Quintero - percussion
Alejandro Aviles - flute (4, 6)