© Rootsville.eu

Orlando Le Fleming (US)
tiltle: Romantic Funk: The Unfamiliar
music: Jazz
release date: september 18, 2020
label: Wirlwind Recordings
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Orlando Le Fleming

© Rootsville 2020


Op "Wirlwind Recordings"
wordt Orlando Le Fleming's "Romantic Funk: The Unfamiliar" uitgegeven op 18 september 2020. Op zijn Whirlwind-debuut brengt de formidabele bassist een ode aan de intensieve fusie van de jaren '80 met een indrukwekkend team van topvliegers, waaronder Philip Dizack op trompet en Will Vinson op saxofoon, Sean Wayland op toetsen en drummers Kush Abadey en Nate Wood .

'Outstanding' is een veel gebruikte omschrijving, maar wel een die zo consequent wordt toegepast op bassist Orlando le Fleming dat de rechtvaardiging ervan niet kan worden ontkend. Sinds zijn verhuizing van zijn geboorteland het Verenigd Koninkrijk naar New York City, bloeit hij in 's werelds zwaarste jazzomgeving en heeft hij zijn onnavolgbare persoonlijkheid ingezet om te werken aan projecten voor onder meer Branford Marsalis, Joey Calderazzo, Kurt Rosenwinkel, Bill Charlap, Billy Cobham, Wayne Krantz, Ari Hoenig, Seamus Blake, Jeff "Tain" Watts en David Sanchez en vele anderen.

Als leider schittert hij nog feller - met name zijn drumloze OWL Trio oogstte over de hele linie lof vanwege de verstilde, intieme sfeer. Nu onthult Le Fleming een heel andere opvatting; zijn nieuwe release laat luisteraars kennis maken met een nieuw geluid en een nieuwe band, Romantic Funk. Alle composities zijn van Le Fleming, in de loop van de tijd ontwikkeld tijdens de uitgebreide residentie van de band in de legendarische 55 Bar in Greenwich Village in NYC, en live vastgelegd in de studio. De kracht en precisie van de uitvoeringen verbaast overal.

De nummers van Le Fleming laten de individuele excellentie en groepscohesie van zijn band zien. "I'll Tell You What It Is Later" is beïnvloed door de Miles Davis-albums uit de late jaren 60 en 80. Het maakt gebruik van een eenvoudige vorm met minimale akkoorden en een open, onbeperkt solo-gedeelte, waardoor Philip Dizack de ruimte krijgt om te schitteren. “Phil is een zeer intuïtieve, muzikale speler. Zijn keuzes lijken altijd zo logisch te zijn.

"Waynes" is geïnspireerd door de twee favoriete Waynes van Le Fleming - Shorter en Krantz, waarbij spanning en ontlading op spannende wijze worden afgewisseld. De drums van de geprezen multi-instrumentalist Nate Wood drijven de met triplet beladen groove van "The Myth of Progress" aan en keren terug naar een opwindend effect op "FOMO Blues" - "Nate's zak en taal zijn uitzonderlijk, maar het is zijn allround muzikaliteit die zo indrukwekkend is. " In tegenstelling tot het groove-zware materiaal, zweeft ‘Struggle Session’ moeiteloos over Abadey's creatieve percussie ‘Kush is een zeldzame vondst. Een geweldige, gevoelige jazzdrummer die de esthetiek van swing verstaat, maar ook kan grooven en improviseren in rock en funk.

"More Melancholy" bevat een geïmproviseerd intro van Wayland en een verbluffende uitspraak van Vinson - "Ik hou van Seans buitenaardse nootkeuzes en de geluiden die hij op zijn synths bouwt. Zijn prachtige gratis intro's zijn veel beter, minder voorspelbaar en persoonlijker dan ik ooit had kunnen schrijven. Wills lyrische saxofoon is subliem op dit album. Elke solo die hij speelt is bedachtzaam, expressief en weerspiegelt de sfeer van het moment. " “Mischievous” is een pure auto met een onverwachte tijdswisseling. "We strekken deze echt live uit, en deze versie geeft dat gevoel weer." Afsluiter "The Inexpressible" bevat akoestische bas en nog een uitstekende Wayland-improvisatie om een ​​langzame, spirituele groove op te zetten die is gewijd aan de familie van Le Fleming.

tracks:

01 I'll Tell You What It Is Later
02 Waynes
03 The Mythe Of Progress
04 Struggle Session
05 FOMO Blues
06 More Melancholy
07 Mischievous
08 The Inexpressible