© Rootsville.eu

Phil Bee (NL)
tiltle: Against The Wind
music: Blues - Soul - Rock
release date: may 21, 2020
label: Soul Sacrafice Records
info artist: Phil Bee

© Rootsville 2020


Altijd al fan geweest van Phillipe Bastians aka Phil Bee en dit omdat hij naast zijn soulvolle stemintonatie bovenop door zijn geboorteplaats deze Nederlander ook een beetje als Belg mag worden beschouwd. Mijn erkenning voor deze artiest begon bij de oprichting van Phil Bee & The Buzztones. Sindsdien is Phil nooit uit mijn gezichtsveld verdwenen, van over "King Mo" tot zijn onmiskenbare "Freedom". It's always soulshine...


photo Phil Bee © Rootsville

We leven in een donkere periode en het is nog maar de vraag hoe we ons leven zullen kunnen hervatten na deze Corona periode. Het realisme in dit alles leert ons dat we hoe dan ook verder moeten. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat de muzikale genieën onder ons deze periode als een inspiratie zouden aanzien. In de hoop niet al teveel murder ballads te moeten aanhoren als gevolg van deze periode is het dan ook toe te juichen dat ook Phil Bee niet is blijven stilzitten de voorbije weken.

Na zijn "Phil Bee's Solo" uit 2018 is er met deze "Against The Wind" nu weerom een solo album. Doordat onberispelijke originals enkel ontstaan door de "live experience" is het dus maar een logisch gevolg dat de inspiratie voor het maken van dit album voortkwam uit enkele onuitwisbare maar ook minder gekende nummers die met z'n allen op Phil's bucket list stonden. Van een onwaarschijnlijke herbeleving van Joe Cocker over de Southern 'n Swamp rock van CCR tot het afsluitende epos van Bob Seger, ik kan je nu al meteen erbij zeggen dat deze "Against The Wind" een verhaal is vol nostalgie à la Phil Bee.

Opener van al dit moois is "Feelin' Allright", een nummer dat geschreven werd door Dave Mason en ons mede door het muzikaal gezegende jaar "69" ons zowel terugbrengt naar die supergroep "Traffic" van Steve Winwood maar uiteraard naar de cover van Joe Cocker en uiteraard ook het nu reeds mythische "Woodstock". "Feelin' Allright", een herbeleving van dit alles!

Met "Grandma's Hands" uit 1971, van de nog maar recent van ons heengegane, Bill Whiters brengt Phil ons hier een onvervalst stukje Ghetto Soul. Ook met "I Love You More Than You'll Ever Know" dat ghetto child "Donny Hathaway" uitbracht in 1973 wordt dit album reeds na drie tracks een beklijvend kiekebisj moment. Meesterlijk gemixt zou ik zo zeggen wanneer we hierna prachtig overschakelen naar de Swamp blues van de "Creedence Clearwater Revival". Deze iconische band was eind jaren 60-tig en begin jaren 70-tig niet weg te denken uit de charts. De vertolkers van hits die we met z'n allen kunnen meekelen, net als deze door Phil Bee gebrachte ""Born On The Banyou" uit, jawel...1969! It gives you the shivers...

Jawel en wordt nog betere hoor. Nu dat we toch al meer zuiden zijn getrokken kan er nog wel een NOLA sfeer bij. Van de al even iconische band "Little Feat" krijgen we vervolgens "Dixie Chicken" uit het gelijknamige album van 1973. We vergeven het Phil Bee natuurlijk wanneer hij ook wat donkerder wordt door het brengen van "I Put A Spell On You" van "Screamin Jay Hawkins". Toch ook al eentje dat ons sinds 1956 in een creepy way blijft begeesteren. Zo ook nu in deze versie van Phil Bee.

Een grootheid in de geschiedenis van rock en blues is zonder meer "Eric Clapton". In samenwerking met respectievelijk George Harrison en Bobby Withlock schreef slow hand "Clapton" de nummers "Badgel" en "Bell Bottom Blues". Voor sommigen onbekend maar evenwel ook wereldberoemd is songwriter Paul Weller. "You Do Something To Me" uit 1995 wordt hier meesterlijk gebracht door Phil waardoor dit nummer perfect in de "Tin Pan Alley" galerij zou thuis horen.

Afsluiten met een grandeur, ja ook dat kan Phil Bee. Wat gezegd van de million seller "Against The Wind" van Bob Seger en ja Phil...you do something with us. Dankuwel, en nu nog "Live"!

tracks:

01. Feelin' Allright
02. Grandma's hands
03. I Love You More Than You'll Ever Know
04. Born On The Bayou
05. Dixie Chicken
06. I Put A Spell On You
07. Badge
08. Bell Bottom Blues
09. You Do Something To Me
10. Against The Wind