© Rootsville.eu

Pokey LaFarge (US)
tiltle: Rock Bottom Rhapsody
music: Roots
release date: april 10, 2020
label: New West Records/Pias
promotion: Klanderman Promotion
info artist:
Pokey LaFarge

© Rootsville 2020


Er stond een mooie tour aangekondigd voor "Pokey LaFarge", en zijn nieuw album “Rock Bottom Rhapsody”. Helaas door het alom bedreigende virus, zijn de concerten afgelast maar kent het album wel een release op New West/Pias. De data van de concerten zijn uitgesteld naar later dit jaar.


photo Pokey LaFarge © Rootsville

Pokey LaFarge werd geboren als Andrew Heissler Bloomington, Illinois. Het was zijn moeder die hem de nickname "Pokey" gaf. LaFarge was tijdens zijn jeugd geïnteresseerd in geschiedenis en literatuur en werd sterk beïnvloed door zijn grootvaders. Eentje was lid van de St. Louis Banjo Club die hem zijn eerste gitaar- en tenorbanjo gaf. De andere, een amateurhistoricus, leerde hem over de Amerikaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Tijdens zijn tienerjaren ontdekte hij de waardering voor oudere bluesmuzikanten als Skip James, Robert Wilkins en Sleepy John Estes. Nadat hij op 16-jarige leeftijd Bill Monroe had gehoord, ruilde LaFarge de gitaar die zijn grootvader hem had gegeven voor een mandoline.

Hij nam de naam "Pokey LaFarge" aan omdat het klonk waar hij muzikaal naar op zoek was in de tijd dat hij door het land trok. Na zijn afstuderen aan de University High School in 2001 liftte hij op zeventienjarige leeftijd naar de westkust en verdiende hij de kost als "busker". Hij ontmoette Ryan Koenig en Joey Glynn van de St. Louis-band The Rum Drum Ramblers terwijl hij speelde in een straat in Asheville, North Carolina.

LaFarge bracht in 2006 in eigen beheer zijn eerste album "Marmelade" uit. Zijn tweede soloalbum, "Beat, Move & Shake", werd in 2008 uitgebracht door "Big Muddy Records". Later tekende hij bij "Tird Man Records" waar hij ook in 2015 "Something In The Water" uitbracht. In 2017 kwam dan de release van "Manic Revelations" bij "Rounder Records".

Nu is er op 10 april bij "New West Records/Pias" de release van zijn nieuwste album "Rock Bottom Rapshody", Pokey's 5de studioalbum. Opener van dit album is de titeltrack en een filmisch aanvoelende intro met "Rock Bottom Rhapsody". Met het daaropvolgende "End of My Rope", een nummer dat ook als single werd geselecteerd, komen we dan aan bij de typisch aanvoelende sound van Pokey LaFarge. Vervolgens is er " Fuck Me Up" waarbij de begeleidende video toch enigszins een beetje luguber aanvoelt, met LaFarge die deelneemt aan zijn eigen begrafenisstoet. Gelukkig is er ook een beeld van een cartooneske duivel.

Nummers als "Bluebird" en de warme een aangrijpende ballad "Lucky Sometimes" geven ons dan toch terug het beeld van een Pokey LaFarge die we gewoon zijn. Swingend op zijn eigen manier volgt er dan "Carry On" en het bombastisch aanvoelende "Fallen Angel". Op "Ain’t Comin’ Home" zal welles nietes op live concerten een stroll komen te ontstaan. Voorlopig moeten we het stellen met dit album maar hopelijk betreft het hier maar een korte afwezigheid op onze podia van Pokey LaFarge.

tracks:

01. Rock Bottom Rhapsody
02. End of My Rope
03. Fuck Me Up
04. Bluebird
05. Rock Bottom Reprise
06. Lucky Sometimes
07. Carry On
08. Just the Same
09. Fallen Angel
10. Storm-A-Comin’
11. Ain’t Comin’ Home
12. Lost In The Crowd
13. Rock Bottom Finale