© Rootsville.eu

Rachel Therrien (US)
tiltle: VENA
music: Jazz
release date: march 27, 2020
label: Bonsai Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Rachel Therrien

© Rootsville 2020


De veelgeprezen trompettiste "Rachel Therrien" is verheugd de 27 maart-release van haar vijfde album VENA aan te kondigen. Op haar debuut voor het Franse label "Bonsai Music" legt Therrien een belangrijke verklaring af in de loop van vijftien originele composities. Voor deze gedenkwaardige gelegenheid heeft Therrien een kwartet van eersteklas Europese muzikanten samengesteld, waaronder de Frans-Australische pianist Daniel Gassin, de Spaanse bassist Dario Guibert en de Duitse drummer Mareike Wiening. Cubaanse saxofonist Irving Acao doet mee op twee tracks. Therrien viert de release van VENA in Dizzy’s Club in Jazz in Lincoln Center in New York City op 24 maart, in Diese Onze in Montreal op 27 maart en in Studio de l'Ermitage in Parijs op 4 mei.

Het geluid van Rachel Therrien galmt ver voorbij haar huidige woonplaats New York City. De trompettist, geboren in Quebec, is de belichaming van de internationale muzikant. Ze heeft een aanzienlijke hoeveelheid tijd doorgebracht in Latijns-Amerika, haar uitgebreide tijd wonen en studeren in Havana, Cuba beïnvloedt zwaar haar Latijns-getinte geluid. Een veelgevraagde speler, Therrien wordt vaak aangeworven om mee te doen aan topacts op tournee en is daarom vaak te vinden in Europa. Op haar vijfde album wilde Therrien opnemen met haar European Quartet - een groep die samenkwam vanwege haar vele reizen daarheen.

De titel VENA is op meer dan één manier belangrijk voor Therrien. "V For Vena", de titel van de eerste single, werd vooral geïnspireerd door de vlucht van trekvogels. Een oproep terug naar haar thuisregio in Quebec, waar Canadese ganzen in overvloed zijn, de vluchtpatronen van de vogels in de vorm van een V laten hen toe om grote afstanden samen te reizen. Dit is een krachtig symbool voor Therrien, die het migratiepatroon van de vogels ziet als een symbool voor haar eigen loopbaan en de nieuwe richting die ze met haar Europese tegenhangers vormt. De V in "Vena" kan ook worden geïnterpreteerd als het Romeinse cijfer voor vijf (dus haar vijfde album) en aan de spirituele kant is V de 22e letter van het alfabet, wat staat voor synchroniciteit (alsof hij wil zeggen "de sterren" zijn goed uitgelijnd ”).

"VENA" is het meest persoonlijke album tot nu toe van Therrien. Ze heeft alle vijftien nummers gecomponeerd, elk met een diepe persoonlijke betekenis. Merk op dat het vijfde nummer "75 Pages Of Happiness" werd opgenomen voor de vader van Therrien op zijn 75e verjaardag; "Migratie" werd geïnspireerd door haar voorbijgaande, reiszware levensstijl, "Bilka's verhaal", met saxofonist Acao, werd geïnspireerd door haar avontuurlijke reizen door Oekraïne; en "Parity" werd geïnspireerd door haar verlangen naar gendergelijkheid.

 

tracks:

01 Folks Jam
02 V For Vena
03 Parity
04 Pigalle
05 75 Pages of Happiness
06 Assata
07 Bilka's Story
08 Emilio
09 Women
10 Synchronisity
11 This Isn't Love
12 Just Playing
13 Blue Tortue
14 Migration
15 Folks Tune