© Rootsville.eu

Radam Schwartz Organ Big Band (US)
tiltle: Message From Groove & GW
music: Jazz
release date: august 15, 2020
label: Arabesque Records
promotion: Jazz Promo Services
info artist:
Benny Rubin Jr.

© Rootsville 2020


Terwijl een paar organisten hebben opgenomen met big bands (waaronder Jimmy Smith met Oliver Nelson), herinnert Schwartz zich Richard "Groove" Holmes 'samenwerking met het Gerald Wilson Orchestra. Op twee van de nummers van hun album verzorgde Holmes de bas onderdelen. Radam Schwartz, die wordt bijgestaan ​​door Abel Mireles 'Jazz Exchange Orchestra, is op dit idee voortgebouwd en is de eerste organist om alle baslijnen door een heel bigbandalbum te spelen. Hij noemde zijn nieuwe Arabesque release Message From Groove And G.W. na het Holmes / Wilson-album. Naast zijn orgelspel droeg Schwartz drie originelen en vijf van de tien arrangementen bij aan het project.

Het was verstandig om de bigband Mireles te gebruiken voor het orkest dat bestaat uit getalenteerde improvisatoren, 12 van de 13 muzikanten hebben de mogelijkheid om neem beknopte solo's en hun ensembles zijn gevuld met veel geest. De opener, "Trouble Just Won't Go Away", begint met een verrassende groepszang voordat de band zich onmiddellijk bezighoudt met swingende ensembles. De horns riff achter de solisten, wat een onweerstaanbaar voorwaarts momentum en een spetterende start van de gedenkwaardige set creëert. John Coltrane's "Blues Minor" inspireert consequent gepassioneerd spelen, ook van de leider terwijl 'Ain't No Way', een hit van Aretha Franklin gearrangeerd door de organist, in de beste traditie is van Charles Earland die veranderde vaak r & b deuntjes in swingers.

Het uptempo "Dig You Like Crazy" heeft een snelle melodie die de band moeiteloos laat klinken terwijl Mireles 'What To Do" gebruikt een aanstekelijk thema dat deel zou kunnen uitmaken van een filmscore voor een dramatische actie / avonturenfilm. Hoewel hij de muziek niet domineert en vaak tevreden is om een ​​groove neer te zetten met drummer Gibson, heeft elke selectie een soulvolle Radam Schwartz orgel solo. De groove die hij met Gibson neerzet, geeft dit album een ​​altijd aanstekelijke geest. Gitarist Charlie Sigler (die herinnert aan Wes Montgomery a beetje op deze selectie) en altist Anthony Ware co-ster op een transformatie van de Isley Brothers 'Between The Sheets.

"Message From Groove en G.W." is een rechttoe rechtaan blues die je je Groove Holmes en het Gerald Wilson Orchestra zou kunnen voorstellen. Na het avontuurlijke 'A Path To Understanding' de set wordt afgesloten met een bijzonder geïnspireerde versie van Charles Mingus '' Work Song '(met uitstekende solo's van trompettist Ben Hankle, trombonist Andrae Murchison en altoist Anthony Ware) en Bachs "Von Gott", dat als afsluitende ballad wordt beschouwd.

Geboren en getogen in New York City, speelde Radam Schwartz oorspronkelijk piano en deed ervaring op met optredens met vele bands in New Jersey en New York. het orgel voor het eerst ontmoeten tijdens een jamsessie en verliefd worden op het instrument. Hij werkte samen met Arthur Prysock, Eddie "Lockjaw" Davis, Al Hibbler, Russell Malone, Cecil Brooks III, David "Fathead" Newman en Russell Gunn, die op meer dan 40 opnames als sideman te zien waren. Bovendien heeft de organist leidde of co-leidde negen eigen albums en is jazzdocent, is 13 jaar instructeur geweest bij Jazz House Kids en is de directeur van Rutgers Newark Mosaic Jazz Ensemble.

Drummer David F. Gibson heeft een even indrukwekkend cv. Hij nam op met het Count Basie Orchestra, het Duke Ellington Orchestra, het Odean Pope's Saxophone Choir, Harry "Sweets" Edison en Clark Terry, en is op een videoconcert met Phil Woods en Joe Sudler's Swing Machine. Hij heeft ook opgetreden met nogal wat grote artiesten waaronder Frank Foster's Loud Minority Big Band, Jimmy Heath, Joe Williams, Dizzy Gillespie, Stanley Turrentine en organisten als Shirley Scott, Jimmy McGriff en Don Patterson.

On Message From Groove And G.W., Radam Schwartz en Abel Mireles 'Jazz Exchange Big Band niet alleen muziekgeschiedenis schrijven, maar een onvergetelijke set hebben gecreëerd die onmogelijk te weerstaan ​​is.

tracks:

1 Trouble Just Won’t Go Away
2 Blues Minor
3 Ain’t No Way
4 Dig You Like Crazy
5 What to Do
6 Between the Sheets
7 Message from Groove and GW
8 A Path To Understanding
9 Work Song
10 Von Gott