© Rootsville.eu

Ralph de Jongh (NL)
tiltle: The Whole World Inside Vol.1: #Misic#You Better#Music
music: Blues & Dirty Rock 'n Roll
release date: 2020
label: Ralph de Jongh Recordings
info artist: Ralph de Jongh

© Rootsville 2020


Als de postbode hier nu dacht dat hij minder werk zou gaan krijgen is dat buiten Ralph de Jongh gerekend. Vorig jaar kwam deze Nederlandse blues-man pur sang nog op de proppen met 3 nieuwe releases en ook nu is dit niet anders, en we zijn nog maar bij de aanvang van 2020. Opmerkelijk? misschien niet maar toch waanzinnig knap te noemen, dit omdat het laatste werk steeds verschilt van het vorige. De nieuwe lading "de Jongh'skes" bestaat een een dubbel album met als titel "Live @ The Theatre", een plaat die werd opgenomen in het theater "Beresteyn" in Veendam en een enkel album? hoe? wat? één schijfje maar?, eentje die werd opgenomen in, wat je Ralph's thuisbasis zou kunnen noemen, café De Noot in Hoogland. We beginnen er aan met "The Whole World Inside Vol.1: #Misic#You Better#Music" en met een titel als deze kan je van een opmerkelijke binnenkomer spreken, getekend Ralph de Jongh ;-)


photo Ralph de Jongh © Rootsville

Ik weet niet of deze "The Whole World Inside" met live publiek werd opgenomen maar is dit het geval dan waren ze muisstil en dat wordt ook ik bij het beluisteren van de openingstrack. Bluesier kan het al niet meer worden, alsof je midden naar de "Tin Pan Alley" era wordt gekatapulteerd. Vervolgens krijgen we "Rolling To Who I Am", eentje waar Ralph de vergelijking met die ene rocker uit de 60-ties dan weer moeiteloos komt te doorstaan. Alleen heeft deze Nederlander meer blues in zich.

Shiver 'n shake dan bij het beluisteren van "Out Of Tune In A Fancy Way" en zo wordt het al na de derde track alsmaar heftiger om een meer intense beleving waar te nemen dan waar ik nu me al in bevindt. "Back To The Ocean Of Love" is dan weer eentje waarbij de typische klankkleur van Ralph, het intense gitaarspel en de heerlijke backing vocals als een wel uitgedachte harmonie in elkaar komen te versmelten. Toch wordt je daarna uit die waas van onwerkelijkheid getrokken wanneer met "Nakes As A Baby Child" je wordt opgezweept door lekker luisterende boogie blues.

Over de dirty rock 'n roll van Ralph de Jongh hebben we het tot hiertoe nog niet gehad, en zo komen we uit bij "Update On Loving" en van een update gesproken. Dit is dan dirty rock 'n roll zo maar out of the blue. Top blues dan maar weer met "Miss Brown" en zo belanden we ergens on the front porch way deep down inside the cottonfields. Afsluiter van deze "The Whole World Inside Vol.1: #Misic#You Better#Music" is dan het ingetogen "Let Me Grow".

Dat dit een topplaat is hoorden we al vanaf minute one, alleen spijtig dat we dit niet "live" konden beleven, en yep daar is de betoverende backing vox van Moon Anderson dan weer. Grrr.....

tracks:

01 The Whole World Inside
02 Rolling To Who I Am
03 Out Of Tune In A Fancy Way
04 Rolling Around
05 Back To The Ocean Of Love
06 Naked As A Baby Child
07 Update On Loving
08 The Place I Know So Well
09 Miss Brown
10 Ready To Sing The Blues
11 For The Children Of The Human Race
12 Let Me Grow