© Rootsville.eu

Ralph de Jongh (NL)
7 "Limited" Collector Albums 2020
music: Blues & Dirty Rock 'n Roll
release date: 2020
label: Ralph de Jongh Recordings
info artist: Ralph de Jongh

© Rootsville 2020


Nog voor er sprake was van een pandemie hadden we in het eerste kwartaal van 2020 al 3 albums besproken van duiveltje-doet-al "Ralph de Jongh" en toen kwam Covid-19, en de muzikale party was over. In België en ook in de rest van de wereld viel alle culturele leven stil. Eind juli konden we dan toch terug links en rechts een concertje meepikken maar tegen het eind van oktober en in het midden van een nieuwe oog van de Corona-storm was het terug naar af.

Voor alle muzikanten werd het een periode van kommer en kwel en zo ook voor buitenbeentje Ralph de Jongh. Ook benieuwd hoe hij zijn artistieke knobbel verder zou gaan ontwikkelen? Daar kwam dan enkele weken geleden een antwoord toen ik zo maar even 7 "Limited Albums" aka collector items in de bus kreeg en dus was ik wel even zoet. Nu is het al lang geen verrassing meer dat deze Nederlandse bluesman out of the box denkt maar dit was weerom toch even wennen maar voor deze inspiratie tijdens deze donkere maanden, en ook al omdat ik grote fan ben, dank ik Ralph dus toch even op m'n blote knieën. Een korte impressie van deze 7 prachtige hebbedingetjes uit 2020 in willekeurige volgorde.

XL (50)

Vanaf opener de soulvolle opener "Come Inside" tot de rock 'n roll party met afsluiter "Rock Me Party" wordt je meegezogen door de alles omvattende muziek van Ralph de Jongh. Zelfs het zijstapje richting New Orleans met "Drunken Darling" doen de rillingen bij je naar boven komen alsof de Doctor voor je verschijnt. Door de intensiteit en diversiteit zonder meer een topalbum met "You Got To Use Your Heart" als outstanding "Tin Pan Alley" bluesje. Op "Love" kruipt Ralph zelfs even in de huid van Marley. Een rollercoaster tussen blues, soul, rock 'n roll, Nola en reggea.

tracks:

01 Come Inside
02 Drunken Darling
03 You Got To Use Your Heart
04 Love
05 Have You Ever Heard
06 See Me No More
07 Xl
08 Rock Me Party

Rainbow Child (100)

Soms is het als liefhebber van deze Ralph de Jongh kiezen tussen de solo optredens en deze met band. Moeilijk hoor want beiden zijn goed. Op deze "Rainbow Child" krijgen we een Ralph te horen in een wel zeer intieme bui met een band die zich perfect in de nummers komen in te leven. Vanaf opener "Rainbow Child" voel je het tot in je binnenste dat dit er eentje waarop je jezelf laat neervleien in de sofa met een goed glas wijn. Mede door de knappe backing vocals van Moon Anderson raken sommige nummers een beetje verzeild met prachtige gospel invloeden.

01 Rainbow Child
02 Flowing Finnally In The Blues
03 Springwater & Dew
04 There Ain't No Miles That Can Seperate Us
05 We Sing A Song For You
06 Won't You Leave Me Here In The Dark Unknown
07 Light Of My Love
08 Magic Hands
09 Lucinda Is Dying

Solo Germany (50)

Een "live recording" van een concert in Duitsland. Solo en zonder al te veel poes pas krijg je een Ralph de Jongh te horen zoals we hem kennen in een diepe roes vanaf nummer "1". Met zelfs een beklijvend Fado gevoel op "How Many Times". Laat je meeslepen zoals dat enkel kan bij deze Ralph de Jongh. Sola at his best.

01 The Old Lemon Blues
02 Pickin The Apples
03 Another Light Bulb To Replace
04 Wants To Share It All With You
05 Silence In My Heart
06 To Get By
07 We're Together
08 Blues For Loving You
09 Straight From The Heart
10 Got The OIld Blues Around Me
11 How Many Times
12 When The Dirt Falls Out Of Your Eyes
13 Further Way From Home
14 Just A Little Boy
15 Time For A Full Moon Kiss

Solo (50)

Solo zullen de meesten onder ons Ralph de Jongh al het vaakst hebben kunnen beleven. Ook op dit "Solo" album wordt zoals zo vaak meegezogen in de wereld van Ralph. Het album werd opgenomen in de "On The Farm Studio's". Met liefst maar 20 nummers neemt hij je mee naar één of andere front porch ergen te midden van de cottonfields. Prachtige country-folk blues met de wel bijzondere zwarte klankkleur op nummers als "Give Me Just A Shadow Of Your Dream" of "Dead Is Alright". Aangrijpend is ook het in gospel gedrenkte countrybluesje "Sing A Lovesong". Met het afsluitende "Forever" wordt zowat alles verwoord...

01 So Many Kinds Of Blue
02 Heart And Soul
03 Lone Way From Home
04 Give Me Just A Shadow Of Your Dream
05 Those Diamonds That Are in The Sky Will Be Waiting For You Smile
06 Mister Sandman
07 Singing The Lonesome Song
08 Dead Is Alright
09 Say I Love You
10 Travelling To A Different Wavelenght
11 Closer Than Your Heart
12 Sing A Lovesong
13 Workshop The Sun in And You And Me
14 The Wind Of Change Will Bring You Home
15 There Have Been So Many People Crying
16 There Is A Way To Get Back
17 Life Is So Full Of Grace
18 Alright
19 When The Springtime Comes
20 Forever

Let It Be Good For All (100)

Deze "Let It Be Good For All" werd opgenomen in de zomer van 2020. Een album met band en dus gaat dit richting rock 'n roll en zijn de "Stones" niet ver af. 13 nummers met "I Am A Rock And I Am A Roll" als muzikale biografie. Zoals we het van Ralph gewoon zijn is een concert met band eentje van stomende rock 'n roll met ook mooie ballads als "She" of het afsluitende "You Have To Forgive Yourself".

01 Blue Blue You I Love You
02 Shotgun Mama
03 I Am A Reck And I Am A Roll
04 Lady G
05 High On My Supply
06 Let It Be Good For All
07 She
08 Welcome To My World
09 Seed The Seeds
10 There Are No Words That Can Tell You Who You Are
11 You Got To Open Up That Door
12 The Will That Floats To The Spring Of All Life
13 You Have To Forgive Yourself

Solo 1996 (50)(Burst Out Explosion)

Ten slotte nog eentje uit de vroegere periode van Ralph de Jongh. Een soms psychedelisch solo album uit 1996 waarbij je de evolutie duidelijk kan meevolgen. OPgenomen in Oosterhout met daarop 23 nummers die je evenwel met een andere Ralph laten kennismaken dan nu in de 21ste eeuw. Met toen toch ook al een knipoog naar een mix van rock 'n roll en blues.

01 Rip Said The Sipper
02 Flute intermezzo pt 1
03 Piano intermezzo
04 Seconds On Horizon
05 My Head In My Hands
06 If The Only Way Is Dying
07 As I Passed
08 Hey Good Morning Sipper
09 Flute intermezzo pt 2
10 Westman Town
11 Today Is Ready
12 Summer Is The Right Time
13 Arrested Romance
14 Market Noises
15 A Dog With Round Eyes
16 Swamp
17 Ball Of Age
18 The Dogs Waiting Outside
19 Bowl Of SOup
20 Sunshine
21 A Rattlesnake Bride
22 Whiskeyness
23 My Razorblade Torn To Pieces


Ralph de Jongh werd geboren in 1975 en kwam op zijn road to glory al diverse bluesgrootheden te ontmoeten zoals in 1995 Junior Wells. Bewonderingswaardig is dat hij steeds zijn ding bleef doen met diep in zijn hart een mix van blues en rock 'n roll. Uitermate straf is dat op deze 7 collectors items die in 2020 zijn uitgebracht er geen enkel nummer bij deze "88" te beluisteren songs hetzelfde is...ook dat is Ralph de Jongh en zo kijken we al uit wat deze duizenpoot ons in 2021 zal brengen...Food for Fans