© Rootsville.eu

Reverend John Wilkins (US)
tiltle: Trouble
music: Blues - Gospel
release date: 2020
label: Independent
info artist: Reverend John Wilkins

© Rootsville 2020


Net als zijn vader mengt de in North Mississippi gevestigde dominee John Wilkins blues en gospel, maar ook ritmes en klanken uit de hills en zelfs een vleugje soul en funk. Dominee John is op wonderbaarlijke wijze opgestaan ​​na een maand lang verblijf op de intensive care in de strijd tegen COVID-19 in een ziekenhuis in Memphis.

Het album is een vreugdevolle blues-gospelverklaring met muziek die niet alleen door zijn vader is beïnvloed, maar ook door Ray Charles, Junior Kimbrough, Bill Withers en anderen. Wilkins zingt en speelt gitaar samen met zijn drie dochters, bekend als The Staples Singers of the North Mississippi Hill Country als je wilt, op backing vocals (Tangela Longstreet, Joyce Jones en Tawana Cunningham). Het ondersteunende kwartet bestaat verder uit gitarist Kevin Cubbins, bassist Jimmy Kinnard en Memphis steunpilaren drummer Steve Potts en organist Rev. Charles Hodges.

Als referentiepunt vertoont de muziek Rev. John, hoewel verfijnder, enkele gelijkenissen met een andere Hill country-legende, wijlen Leo 'Bud Welch', met name Welch's laatste platen die blues en gospel versmolten, zoals “The Angels in Heaven Done Signed My Name”. De openings track is een krachtige blues-gospel song, gezongen met overtuiging. Het opzwepende en groots klinkende “Down Home Church” heeft dat funky bluesgevoel. "You Can't Hurry God" is een van de call-and-response gospelmelodieën die het geluid van Wilkins specifiek maken en de band volgt een vergelijkbare benadering met Withers '"Grandma’s Hands", waarin Hodges zijn kenmerkende B3-patronen vastlegt. De traditionele 'Wade in the Water' volgt op een pittige manier.

"Walk With Me" zet de gospelreeks voort, net als "God Is Able". De combinatie van deze vier immense, mooie stemmen is geweldig. Af en toe komt Rev. John tussenbeide voor een meeslepende gitaarsolo terwijl Hodges en de band de sound perfect ondersteunen. "The Darkest Hour" wordt geleid door zijn dochters alsof ze zingen voor het herstel van hun vader. Ze gaan op hetzelfde élan verder op "Found Love" voordat Hodges de leiding neemt naar het vreugdevolle "I’ve Got Something."

Deze plaat zal zeker de aandacht zal trekken in zowel blues- als gospelkringen, maar heeft mij alvast weten te bekoren.

tracks:

01. Trouble
02. Down Home Church
03. You Can't Hurry God
04. Grandma's Hands
05. Wade In The Water
06. Walk With Me
07. God Is Able
08. Darkest Hour
09. Found Love
10. I've Got Something
11. Storm And Rain