© Rootsville.eu

Reverend John Lee Hooker Jr. (US)
tiltle: Testify
music: Gospel - Blues
release date: 2020
label:
Steppin’ Stone Records
info artist: Reverend John Lee Hooker Jr.

© Rootsville 2020


“From the blues to the good news", verklaart de website van dominee John Lee Hooker Jr., en met zijn nieuwe album, “Testify”, heeft de blues het gebouw niet helemaal verlaten. Ze zijn druk bezig bij de familie Hooker, want na de nieuwe Van Zakija, kom nu ook Junior met een nieuwe schijf op de proppen.

Zoon van de legendarische bluesman John Lee "Boogie Man" Hooker, ontving dominee John Lee Jr. Grammy-nominaties voor zijn bluesalbums. Maar een leven van gevangenschap, verslaving en neergeschoten en neergestoken te worden, dwong hem een ​​bocht naar rechts te maken. Tegenwoordig is hij gered, geheiligd en nuchter. Hij wil zijn verhaal ook graag delen in muziek, anders zullen anderen het eigenzinnige pad bewandelen dat hij had betreden. Dat is de boodschap van “Testify”.

Hooker komt meteen tot zijn waarschuwende verhaal in de opener, 'Listen to the Spirit', met Charlie Musselwhite op mondharmonica. Het nummer zwaait met een swampy tuine terwijl Hooker zijn zonden bekent en zijn ultieme bevrijding beschrijft. "Preach It Like It Is" is een twaalf maten blues die terugkomt op onze, uit de hand gelopen samenleving en op degenen die het christendom alleen beoefenen wanneer het hen uitkomt. Net als veel andere nummers op het album, wordt het aangedreven door een gespierde blazersectie, een meedogenloze ritmesectie en een geweldig achtergrond koor.

Op het retro-titelnummer, een verdere uitwerking van hoe alcohol, heroïne en cocaïne hem bijna uitschakelden, roept Hooker de techniek van B. B. King op om diepe putten van emotie uit de elektrische gitaar te halen. Sommige akkoordwijzigingen komen rechtstreeks uit de klassieke R&B uit de jaren 40. Naast autobiografie richten de songs, die verwijzen naar Bijbelse passages, op verlossing als de manier om toegang te krijgen tot het hiernamaals. Het enige nummer op het album met de minst hardcore bluesachtergrond is de single 'My God is Holy'.

Tekstueel voelen sommige rijmpjes een beetje gedwongen aan en sommige beats worstelen onder het gewicht van het “te veel” willen, maar desalniettemin wordt “Testify” vakkundig geproduceerd door Hooker en Larry Batiste. Het is een samensmelting van gospel en blues, twee genres uit dezelfde bron die muzikaal nooit ver van elkaar verwijderd waren.Dominee John Lee Hooker Jr. bewijst dat.

tracks:

01. Listen To The Spirit (Charlie Musselwhite & Eddie M.)
02. Preach It Like It Is
03. Testify (Feat. Alvon Johnson)
04. Let That Devil Go (Feat. Jeffrey James Horan)
05. We Are Soldiers
06. His Holy Name
07. My God Is Holy (Single Edit)
08. Strive To Be Like Jesus
09. Praying
10. Amazing Grace (Feat. Eddie M.)
11. My God Is Holy (Bonus Track)