© Rootsville.eu

Rick Fines (Can)
tiltle: Solar Powered Too
music: blues - roots
release date: 2020
label: independent
promotion: Sarah French Publicity
info artist: Rick Fines

© Rootsville 2020


Rick Fines is doordrenkt van rootsmuziek en vervaardigt een unieke mix van hartelijke blues, juke joint folk en havenziel die de genres die hem beïnvloeden zowel omarmt als tart. Als een veteraan van de Noord-Amerikaanse blues- en folkcircuits, boeit hij het publiek met boeiende liedjes, diverse gitaarstijlen en zijn kenmerkende vocale gegrom.

Rick Fines is het proto type van een storyteller pur sang. Deze "Solar Powered Too" is de opvolger van het in 2015 uitgegeven "Driving Home". Rick gelooft in de transformerende kracht van muziek. Als hij niet optreedt, is hij te vinden als docent en deelt hij met studenten in heel Canada - inclusief het werken met de Blues In The Schools-programma's in Ottawa, Saskatoon, Toronto en Yellowknife. Hij heeft ook deelgenomen aan het Artists in Education-programma van de Ontario Arts Council. Met 11 originelen al dan niet in samenwerking geschreven, en een cover van een Jesse Winchester-nummer is "Solar Powered Too" een krachtige release, een weerspiegeling van de complexitieit van het leven.

Hoewel zijn songwriting-karbonades hem in 2003 een International Songwriting Competition opleverden, is hij even bedreven op gitaar - hij speelde voor de legendarische bluespianist Pinetop Perkins, zangeres Colleen Peterson, folkicoon Penny Lang en vele anderen. Rick's legendarische carrière heeft hem zien werken in een geweldige samenwerking en als een succesvolle solo-act. Hij kreeg voor het eerst aandacht als onderdeel van de legendarische Jackson Delta en heeft sindsdien vier soloalbums uitgebracht, een ander met zijn eigen Rick Fines-trio en een veelgeprezen schijf met collega-troubadour, Suzie Vinnick. Onderweg heeft hij zowel prijzen als onderscheidingen binnengehaald. Zijn 15-jarige verblijf bij Jackson Delta ontving zowel Juno- als Handy-nominaties. Zijn samenwerking met Suzie leverde een Maple Blues Songwriter of the Year Award op. In zijn eentje heeft hij nog twee Maple Blues Awards (voor Solo Act of the Year) binnengehaald, evenals maar liefst acht andere nominaties.

Een album uitbrengen in volle pandemie periode is niet altijd evident maar net zoals zo vele van zijn collega's maakt Rick Fines van de nood een deugd en pleziert hij daarmee zeker ook de muziekliefhebbers.

tracks:

01. Below The Surface
02. Live Forever
03. Worry Be The Death Of Me
04. Laundry On The Line
05. That’s What Makes You Strong
06. Fundamental Nature
07. You Only Want Me When You Need Me
08. Dark Days
09. Yellow Moon, Indigo Sky
10. One Lone Loon
11. Never Let Go
12. Scared To Dance