© Rootsville.eu

Robert Connely Farr (US)
tiltle: Country Supper
music: Blues
release date: 2020
label: independent
info artist: Robert Connely Farr


© Rootsville 2020


Mississippi expat Robert Connely Farr weet hoe hij de blues moet spelen. Hij heeft het niet alleen zelf geleefd, maar heeft het geleerd op de knie van een meester, Jimmy “Duck” Holmes. Op zijn nieuwste album, “Country Supper”, serveert Farr een banket van dreigende Bentonia- en Hill Country-bluescovers, gemengd met originele Americana en indierock.

Farr groeide op in het kleine zuidelijke stadje Bolton, Mississippi, de thuisbasis van Charley Patton en The Mississippi Sheiks. Hij wordt sinds 2017 begeleid in de Bentonia-stijl van de Delta Blues door Jimmy "Duck" Holmes. “Country Supper” begint met Farrs vertolking van Skip James ’Cypress Grove’. Een krachtig emotionele slow drag gespeeld in Bentonia tuning en met een zware, vettige galmgitaar. Hierna volgt een omslachtige cover van Leo Bud Welchs 'Girl in the Holler' en een volstrekt unieke en griezelige versie van de Henry Stuckey / Robert Petway-klassieker 'Catfish'.

Van de 16 nummers op “Country Supper” zijn er zeven covers, waaronder twee van Farrs mentor, Holmes. De rest is geschreven door Farr zelf. Farr verzorgt alle vocalen op “Country Supper”. Zijn sterke, schorre stem is de perfecte drive voor de muziek waar hij van houdt. Hij wordt op gitaar vergezeld door Jon Wood, met Tom Hillifer op bas en Jay Bundy Johnson op drums. Het valt snel op dat het album niet is geproduceerd om te klinken alsof het uit een studio komt. Dit is eerder het geluid van een nachtelijke juke joint, wanneer de rook dik is en de whisky bijna op.

Het eerste origineel nummer is "Water’s Rising", Roberts stem is minder gruizig, en de resonatorgitaar en mondharmonica zorgen voor een minder overgemoduleerd, zuiverder nummer. Dezelfde krachtige galm keert terug op "Cadillac Problems". Het meest aangrijpende nummer op de plaat is ongetwijfeld het door Farr geschreven 'I Ain't Dyin', en niet voor niets. In 2019 werd Farr gediagnosticeerd met kanker en moest hij een spoedoperatie ondergaan - maar niet voordat ze deze song hadden opgenomen.

Psychedelia uit de jaren 60 ontmoet indierock uit de 21e eeuw op 'All Good', een van de meest vrolijke nummers van de hele release, met uitzondering van 'Bad Bad Feeling'. De plaat neemt een andere wending met 'If it Was to Me', soulvol en “lonely”. "Gimme Yo Money", is een eerbetoon aan Jack Owens, welke ook uit Bentonia afkomstig is. Farr bespreekt het klimaat van vandaag met "Lately". "Bad Whiskey", is dan weer een blues getint countrynummer. De maaltijd eindigt zoals de meeste maaltijden op het platteland beginnen - met een gebed. Het door De LaShun Pace / Leo Bud Welch, geschreven nummer "I Know I Been Changed", bevat een regel die de titel was van Welch's album uit 2019, “The Angels in Heaven Done Signed My Name.”

Robert Connely Farr kent de blues en dat kan je op deze nieuwe release duidelijk horen. Farr heeft een 16-track “Country Supper”-feest neergezet en nodigt ons allemaal uit om te gaan zitten voor een flinke portie comfortfood.

Tracks:

01. Cypress Grove
02. Girl In The Holler
03. Catfish
04. Water's Rising
05. Cadillac Problems
06. Train Train
07. I Ain't Dying
08. Can't Be Satisfied
09. All Good (3:32)
10. Must've Been The Devil
11. Bad Bad Feeling
12. If It Was Up To Me
13. Gimme Yo Money
14. Lately
15. Bad Whiskey
16. I Know I Been Changed