© Rootsville.eu

Robin McKelle (US)
tiltle: Alternations
music: Jazz
release date: february 14, 2020
label: Doxie Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Robin McKelle

© Rootsville 2020


Vocaliste Robin McKelle duikt met haar nieuwe album "Alternations" in de catalogus van enkele van de meest gevierde zangeressen en interpreteert deze meesterwerken door de lens van het jazzidioom. Op "Alterations" volgt McKelle in een lange traditie van vrouwelijke liedtolken, die haar zwoele vocale stijl aan klassiekers leent door een gevarieerde lijst van vrouwelijke innovators waaronder Dolly Parton, Sade, Amy Winehouse, Adele, Janis Joplin, Carol King, Billie Holiday, Joni Mitchell en Lana Del Ray. McKelle wordt bij deze release vergezeld door een groep volmaakte muzikanten, waaronder coproducent, pianist en arrangeur Shedrick Mitchell, akoestische en elektrische bassist Richie Goods, drummer Charles Haynes, gitarist Nir Felder.

Daarnaast staat gewaardeerde saxofonist Keith Loftis in de enige originele compositie van McKelle op deze release, "Head High"; en de beroemde trompettist Marquis Hill staat op Lana Del Rey's "Born to Die". De eerste single van Alterations, McKelle's vertolking van "No Ordinary Love" van Sade, zal eind januari worden uitgebracht. Wijzigingen zullen worden vrijgegeven op Doxie Records en worden gedistribueerd en op de markt gebracht door de Orchard.

Bij het maken van het album waren de meeste vocale tracks van McKelle die op deze laatste opname werden gebruikt, live mee gezongen met de band. Shedrick Mitchell was verantwoordelijk voor het vertalen van de visies van McKelle voor elk van deze tracks in arrangementen voor deze wonderbaarlijke groep muzikanten om uit te voeren. We hebben jazz, soul, r & b, blues en rock gefuseerd, terwijl we de continuïteit in de muziek hebben behouden.

Het album begint met McKelle's nieuwe verbeeldingskracht van "Back to Black" van Winehouse. Een zacht Latijns ritme drijft dit nummer vooruit; De stem van Mckelle zweeft over de meesterlijke begeleiding van Mitchell. Het album gaat verder met McKelle's soulvolle versie van Adele's "Rolling in the Deep", de band gebruikt dit nummer als een voertuig om de reflecterende teksten te verkennen met een prachtige, humeurige reharmonisatie. Gitarist Nir Felder neemt een geweldige solo over deze veranderingen. Het album gaat verder met McKelle's originele compositie "Head High", het eerbetoon van de kunstenaar aan de vrouwelijke zangers en schrijvers die vóór haar kwamen. "Het gaat om de kracht die de zangeres heeft. Om mensen te bewegen met haar tekst en lied. Om onbevreesd te zijn. Om de emoties van mensen aan te raken. Om verandering te maken ”, merkt McKelle op. Complete saxofonist Keith Loftis is te horen op dit nummer.

McKelle's levert een pittige, bluesachtige vertolking van Dolly Partons klassieker "Jolene", een viering van de teksten in een beslist andere context dan de originele 1974 release van Parton die haar een GRAMMY® voor beste vrouwelijke country vocale uitvoering opleverde. "No Ordinary Love" is de vertolking van McKelle van de klassieke R & B-compositie van Sade. McKelle's vurige latin-getinte arrangement van dit nummer benadrukt het fantastische gevoel van dynamiek en het samenspel van het ensemble. McKelle's stem ontsteekt het nummer en wordt opgewonden door een gepassioneerde solo van Felder. Het album eindigt met een duo-uitvoering van Carole King's klassieker "You've Got a Friend". McKelle en Mitchell praten over de teksten van King en leveren de tederheid van het lied met haar kenmerkende warmte en kracht.

De nummers op Alterations zijn divers van toon en stemming. De wanhoop van Del Born's "Born to Die"; De uitbundigheid van Partons 'Jolene'. McKelle schakelt naadloos over tussen de emoties van elk nummer. En maakt iedereen haar eigen. Voor McKelle is verandering alles. Zoals de kunstenaar opmerkt “wanneer je verandering creëert, creëer je ruimte voor iets om te veranderen in de wereld en in jezelf. Als kunstenaar. En als mens. En dat is een verandering ten goede.

tracks:

01 Back To Black
02 Rolling In The Deep
03 Head High
04 Don't Explain
05 Born To Die
06 Jolene
07 River
08 No Ordinary Love
09 Mercedes Benz
10 You've Got A Friend