© Rootsville.eu

Ruby Turner (Jam)
tiltle: Love Was Her
music: Soul - Blues - Rhythm 'n Blues
release date: january 24, 2020
label: RTR Productions
info artist: Ruby Turner

© Rootsville 2020


Ruby Turner kennen we uiteraard als de zangeres van bij Jools Holland, maar deze sweet voiced soulzangers is uiteraard meer dan dat. In 2018 bracht ze nog de jazzy getinte EP "That's My Desire" uit maar met dit 20ste album "Love Was Here" gaat ze terug voluit voor de soul en rhyhtm 'n blues in haar.

Ze heeft alles gedaan, van het nemen van een belangrijke rol in de Britse bluesbeweging op initiatief van Alexis Korner, tot het uitvoeren van Ray Charles "You Are So Beautiful". Misschien bestaat het gevaar dat ze als vanzelfsprekend wordt beschouwd terwijl ze volop in de spotlights zou mogen staan. De titel van haar eerste studioalbum "Women Hold Up Half The Sky" was er al in 1986.

Op dit album vinden we 10+1 soulvolle nummers terug. Jawel 10 en een bonustrack.De nummers zijn te mooi, te krachtig om het bij blues te houden dus is soil een betere categorie om dit album in onder te brengen. Sinds haar komst aan in de Britse muziekscene in 1986 met heen sensationele versie van de klassieker van Etta James "I'll Rather Go Blind" kon je al voorspellen dat zemuziek geschiedenis zou gaan schrijven. Tegen 1990 had Turner de Amerikaanse hitlijsten met "It's Gonna Be OK" 'en de afgelopen kwart eeuw reisde ze de wereld rond als vocalist met Jools Holland en zijn R&B Orchestra. Miljoenen vieren oudejaarsavond met Ruby op Jools ’Jaarlijkse Hootenanny van BBC TV, waardoor ze een van de bekendste entertainers van de natie is. Haar serieuze bluesreferenties zijn het presenteren van een documentaire over zuster "Rosetta Tharpe".

"Love Was Here", haar twintigste album, is het resultaat van een samenwerking met het songwriting-partnerschap van Nick Atkinson en Kat Eaton. Kat Eaton sluit zich ook aan bij Turner op achtergrondzang. De zwierige opener 'Got To Be Done' viert een positieve gemoedstoestand. Het optimisme gaat verder met "Don't Cry Over Yesterday", omdat de zacht gesproken verzen contrasteren met de krachtige crescendo's van het koor en de orgelbegeleiding.

'Under Your Sky', met zijn weelderige slide-gitaar en aangrijpende teksten, is pure heimwee naar de Caribische blauwe luchten van Ruby's jeugd. De blues draait heel diep op "Love Was Here". Reflecties op liefde en waarom geen van beide partijen, prachtig geschreven, zoals alle 10 nummers, door Turner, Atkinson en Kat Eaton kunnen loslaten. Het uitstekende arrangement van "Runaway" biedt meeslepende harmonieën en dynamische ritmes. Het nummer zet de toon om terug te keren naar een gelukkiger en eenvoudiger leven. Woede en frustratie zijn duidelijk in Turners stem op "A Better Way", terwijl ze waarschuwt voor de geschiedenis die zichzelf herhaalt .

Met "Why Didnt't We Try" krijgen de bluesliefhebber weer dan hun ding.. De nadrukkelijke piano-akkoorden van Glossop vormen een aanvulling op Ruby's angst om de ondraaglijke spanning van het climactischeinde te creëren. Hoewel het leek alsof Ruby Turner in 1986 een hoogtepunt had bereikt met haar sensationele coverversie van Etta James ''I'd Rather Go Blind", was dit nog maar het begin...

tracks:

01 Got to Be Done
02 Don't Cry over Yesterday
03 Won't Give You My Heart to Break
04 Under Your Sky
05 Love Was Here
06 Make You Happy
07 Runaway
08 A Better Way
09 Why Didn't We Try
10 Time of Your Life

bonus track:

11 Chasing Love (From the Motion Picture 'the Host')