© Rootsville.eu

Ruthie Foster Big Band (US)
tiltle: Live At The Paramount
music: Blues - Soul
release date: 2020
label: Blue Corn Music
info artist: Ruthie Foster

© Rootsville 2020


Comfortzones zijn goede plekken. Daarom zijn ze zo gemakkelijk om in binnen te blijven. Maar Ruthie Foster weigert te gezellig te worden; ze wil liever plots ontsnapt uit de hare dan daar te wonen. Uitbreken was echter niet genoeg voor haar nieuwste album. Deze keer wilde ze uitstappen, en in de nacht van 26 januari 2019 deed ze dat, recht op het 105-jaar oude podium van het Grand-Dame Paramount Theatre in Austin, waar ze frontman was van een gitarist, toetsenist, bassist en drummer , plus 10 blazers, drie achtergrondzangers en een dirigent. En een schattige dochter die de introductie verzorgde. Het opgenomen resultaat is “Live at the Paramount”, met mevrouw Ruthie Foster en de Ruthie Foster Big Band.


photo Ruthie Foster © Rootsville

Bijna 25 jaar lang heeft Foster ons ontroerd met haar krachtige blues-, soul- en gospel songs. Maar het blijkt dat Foster hunkert naar een lang verblijf om dit lange sluimerende en weinig bekende facet van haar talent verder te verkennen. Dus besloot ze dat haar negende album voor het in Houston gevestigde Blue Corn Music-label terug zou gaan naar de dagen (en nachten) waarop Lady Ella Ellington zong en Sinatra de lucht in ging met Count Basie en Quincy Jones.

Ze baant zich een weg door een fantastisch arrangement van 'Fly Me to the Moon'. Maar dan laat ze een nog grotere sensatie los: een werkelijk fantastisch 'Mack the Knife'. Terwijl Foster zich met plezier een weg baant door die legendarische moordballad, roept ze tegelijkertijd Fitzgerald en Louis Armstrong aan en noemt de man die er een nummer 1-hit van maakte: Bobby Darin. Natuurlijk sloopt ze hiermee de tent. Maar dat is nauwelijks haar eerste taande ovatie van de avond waarschijnlijk

Tegen de tijd dat ze die toegiften bezorgt, heeft Foster het publiek al verblind met verschillende originals en opvallende covers die in kaart zijn gebracht door de gevierde arrangeur John Beasley. De geweldige opener, 'Brand New Day', begint met een schreeuw en zwelt op tot volle gospelblues en barst vervolgens uit in een stut in New Orleans. Foster wilde hierbij een feestelijke sfeer van kerkbijeenkomsten oproepen . Ze gaat naar Memphis voor ‘Might Not Be Right’ en gat verder met 'Ring of Fire' .Maar deze song heeft meer gemeen met Roberta Flack of Sadé dan met Johnny Cash; in plaats van te knetteren van gevaar, smeult het langzaam, als warm gloeiende sintels.

Dit is Ruthie Foster op haar best. Het enige wat ze hoeft te doen is haar mond openen. Met Beasley’s arrangementen op de door Marcia Ball geïnspireerde "Stone Love", de onmisbare "bonafide blues" van "Runaway Soul" en "Singin 'the Blues", het heilige evangelie van "Joy Comes Back" nieuw leven inblazen en de nog steeds relevante boodschap van ‘Phenomenal Woman’ zou ze het dak van de tent kunnen blazen.

Voor Foster gaat het echter ook om het leven in een momenteel onderbelichte stijl te blazen, die van de big bands. En daar is ze wonderwel in geslaagd.

tracks:

01 Good Boy Blues
02 Hungover Heartache
03 Memories
04 Self-Made Man
05 Bound To Go Rogue
06 Limbo
07 One Man Ride
08 Bridges
09 Make You Mine
10 Sweet Cork