© Rootsville.eu

Ry Cavanaugh (US)
tiltle: Time For This
music: Singer-songwriter
release date: march 27, 2020
label: Cav Productions
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Ry Cavanaugh

© Rootsville 2020

 

Op 27 maart brengt singer-songwriter Ry Cavanaugh zijn solo album "Time For This" uit en het was lang wachten eer de frontman van de "Session Americana" op het voorplan zou gaan treden. Ry Cavanaugh was 22 toen zijn vader, een country en honky-tonk-zanger, in de late jaren zeventig stierf aan hartfalen dit na enkele jaren van worsteling met chronische depressie en opiaatverslaving. George Cavanaugh, een groothartige en hard dromende man, had een levendig, vaak chaotisch thuisleven gecreëerd waarin muziek en gemeenschap de tweeling, magische draden waren.

In 2019, na het bereiken van de leeftijd waarop zijn vader stierf, besteedde Ry tijd aan het opnemen om zo zijn eerste solo-album in 20 jaar op te nemen. Het resultaat, Time For This, is het besef van een lang rijpend verlangen om de liedjes te herstellen en te documenteren die zijn vader vier decennia eerder had geschreven. "Time For This" verschuift de focus volledig op zijn eigen stem en biedt een intieme vertolking van de liedjes die zijn jeugd omlijstten: herrezen, opnieuw bewerkt en knie-tot-knie opgenomen met Duke Devine. Jennifer Kimball voegt er nog uitzonderlijk delicate harmonieën aan toe.

Het is die harmonieuze samenzang die het album mooi en mysterieus maken. Zeemzoete ballad als "Carrilon" en "Too Tired For Drinking" die even worden onderbroken door het met honky-tonk gelkleurde nummers als "Lost Woman Song ". Met de titeltrack "Time For This" brengt hij ons dan terug naar de zachte melodieën en het dromerige van Bleeker Street. Het afsluitende "Gypsy Dad" is dan weer een magisch nummer over een zigeuner. "Time For This" kan je als diep psychologisch ervaren, zoals ook eerder John Prine het kwam te brengen.

tracks:

1. Carillon
2. Cold Wind
3. Too Tired For Drinking
4. Lost Woman Song
5. Time For This
6. Trinity
7. Sink or Swim
8. Help Me Doctor
9. Gypsy Dad