© Rootsville.eu

Ryan Cohan (US)
tiltle: Originations
music: Jazz
release date: july 17, 2020
label: Origin Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ryan Cohan

© Rootsville 2020


De veelgeprezen pianist, componist en producer Ryan Cohan is verheugd om de aanstaande release van zijn zesde album als bandleider, Originations, op 17 juli op Origin Records aan te kondigen. Tijdens zijn vorige vijf veelgeprezen albums en als medewerker met tal van toonaangevende jazzfiguren en ensembles van wereldklasse, heeft Ryan Cohan meesterlijk de lijn van schrijver en speler bewandeld, waarbij hij zichzelf keer op keer bewees een componist te zijn met een zeldzame visie en een zeer veelzijdige, virtuoze pianist. Naast Cohan is een standvastig ensemble bestaande uit James Cammack (akoestische bas), Michael Raynor (drums), John Wojciechowski (fluit, altfluit, klarinet en tenorsaxofoon), Geof Bradfield (basklarinet en sopraansaxofoon), Tito Carrillo (trompet) & bugel), Omar Musfi (riqq, frame drum & dumbek) en The KAIA String Quartet: Victoria Moreira (viool), Naomi Culp (viool), Amanda Grimm (altviool), Hope DeCelle (cello).

Op "Originations" brengt Ryan Cohan zijn brede spectrum van muzikale invloeden en gevoeligheden over meerdere genres in beeld door een persoonlijke lens in zijn meest meeslepende muzikale statement tot nu toe. Met de steun van een Chamber Music America New Jazz Works-commissie (zijn derde) schreef Cohan Originations - een verbluffend werk van zes integraal verbonden maar onafhankelijk staande composities voor een elfdelig jazzkamer-ensemble. Het verhaal dat de muziek aandrijft, verlicht en bevestigt de vitale menselijke en spirituele verbindingen tussen ongelijksoortige tradities en ideologieën. Met een dynamische symbiose van muzikale thema's uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, westerse klassieke muziekelementen, moderne jazz en impressionistische harmonische kleuren en improvisatie, vervaagt Originations de diverse stilistische ingrediënten om een ​​levendig geluidstapijt te creëren dat is geweven in de kenmerkende stem van Cohan.

Toen hij een paar jaar geleden in Amman, Jordanië aankwam tijdens de laatste etappe van een multinationale tour, bevond Cohan zich onverwachts op bekend terrein in een nieuw land. 'Hoewel ik nog nooit in Amman was geweest, voelde ik me daar vreemd thuis', verwonderde Cohan. 'Na elke voorstelling of tijdens het verkennen van de straten kwamen mensen naar me toe en vroegen of ik Jordaniër was. De lokale bevolking zag duidelijk iets herkenbaars in mij zoals ik dat in hen deed. Het was onwerkelijk. ' Cohan had alleen een vermoeden dat zijn vaderlijke familie afkomstig was van ergens in de algemene regio waar hij zich bevond, maar hij had zich niet gerealiseerd dat hij in feite in hun thuisland was beland. De ervaring heeft Cohan ertoe aangezet om voor het eerst op zoek te gaan naar zijn Palestijnse wortels. Wat een paar jaar later volgde, was een hereniging met zijn vader en oom (beiden met wie hij geen contact had sinds hij een klein kind was), samen met de ontdekking van drie halfbroers en -zussen. Het is opmerkelijk dat ze allemaal in Amman waren gevestigd, slechts een paar kilometer van de plaats waar Cohan tijdens zijn tour was gebleven. Originations onderzoekt de assimilatie van de herstelde Arabische afkomst van de componist en zijn Joodse opvoeding en weerspiegelt de rijke schoonheid van de twee culturen en de diepgaande complexiteit daartussen vanuit een muzikaal perspectief.

"The Hours Before Dawn", een demonstratie van Cohans compositorische scherpte, het eerste nummer op dit album, is een meesterwerk van nuance en melodieuze vinding. Cohan stelt: “De iconische dichter Mahmoud Darwish gebruikte deze zin om de houding van zijn mede-Palestijnen te beschrijven ten opzichte van de belofte van de toekomst. De hoop waarnaar hij verwijst, is universeel. Zijn sentiment bewoog me ertoe om iets te mengen waarin maqam (Arabisch modaal systeem) melodische cellen beïnvloedde met mijn eigen harmonische gevoeligheden. ” Originations haalt elementen uit de derde stream en moderne improvisatie-jazz om een ​​uitgesproken fris, opwindend geluid te creëren.

De samenhang en het opmerkelijke samenspel van de blazerssectie bestaande uit Bradfield, Wojciechowski en Carrillo wordt geïnformeerd door de lange levensduur van hun samenwerkingsrelatie met Cohan. Elk van deze spelers draagt ​​ook briljante solo-uitspraken bij, terwijl ze moeiteloos schakelen tussen meerdere instrumenten. Het tweede nummer van het album, 'Imaginary Lines', bevat verschillende instrumenten die soms oud-achtige stukken spelen tussen zorgvuldig gearrangeerde en open blaassecties. Dit stuk, en het album als geheel, homogeniseert een verscheidenheid aan muzikale kenmerken in alle stijlen.

Het ensemble navigeert door de technisch veeleisende en continu veranderende melodieuze en expansieve improvisatievormen van Originations met gelijke delen wreedheid en poëtische expressie. 'Hart' drukt het mededogen en de ziel uit die centraal staat in emotie en al het leven. Met een ongelooflijke vurigheid zet Cohan de toon voor dit grote ensemble vanaf de piano terwijl hoorns en strijkers zijn toetsen omhullen. Het KAIA String Quartet bezit een zeldzame combinatie van verleidelijke lyriek en een scherpte voor globale ritmes en integreert naadloos in de groep terwijl het een verdere dimensie toevoegt. Het algehele resultaat is een stuwende cohesie die zelden wordt bereikt in zo'n hybride ensemble.

Met “Sabra” biedt Cohan luisteraars een speels stuk opgebouwd uit een simpele melodie, boordevol rijke harmonische intriges. Cohan merkt op: "Een sabra is een doornige woestijnplant met een dikke huid, een zoet, zacht hart en een term die wordt gebruikt om de vasthoudendheid en hartelijkheid van Israëlische joden te beschrijven." 'A Seeker’s Soul' is een vrij vloeiende dialoog tussen piano en sopraansaxofoon, versierd met passages van rijke orkestratie. Voor de componist betekent het hebben van de ziel van een zoeker 'het bezit van een rusteloze nieuwsgierigheid om de wereld buiten zichzelf te ontdekken, samen met de vereiste moed om iemands authentieke aard te beleven'. Ritme en groove staan ​​centraal in het laatste nummer van het album, 'Essence', dat het ensemble volledig tilt en de solisten en ritmesectie de ruimte geeft. Bassist James Cammack (38-jarige Ahmad Jamal Trio-veteraan) en drummer Michael Raynor bieden de viscerale wereldgrooves en kritische ritmische basis voor iedereen, terwijl de Syrische percussionist Omar Musfi extra kleur, textuur en diepte aan het gevoel geeft.


tracks:

01 The Hours Before Dawn
02 Imaginary Lines
03 Heart
04 Sabra
05 A Seeker's Soul
06 Essence