© Rootsville.eu

Rymden (Nor)
tiltle: Space Sailors
music: Jazz - Fusion
release date: september 18, 2020
label: Jazzland Records
info artist: Rymden
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2020


Met deze "Space Sailors" zijn Bugge Wesseltoft en zijn trio "Rymden" aan hun 2de album toe, dit na
"Reflections and Odysseys" uit 2019. Het nieuwe album van Bugge Wesseltoft, Magnus Ostrom en Dan Berglund bevat wederom veel gedurfde dynamiek, melancholische texturen, atmosferische stemmingen, subtiele details, grote sonische gebaren, dramatisch geladen ritmes, progressieve fusion rock psychedelische en virtuously gebrachte jazz van het hoogste niveau.

Net als bij "Reflections And Odysseys", verwijzen de titels van het nummer naar het leven als wereldburger, zowel als bewoner als reiziger, momenten van rust en introspectie, een slecht gevoel voor humor, en natuurlijk volgt de muziek. Die muziek, of deze nu is verstrengeld rond een hard gehamerde gigantische riff of een complex wandtapijt van delicaat en behendig contrapunt en thematische variatie, is doordrenkt met een warme, open en genereuze menselijkheid. Hoewel er geen bevestiging van hun status als ‘supergroep’ doet 'Space Sailors' dat met intelligentie, humor, verwondering, ernst, vreugde en schijnbaar onbedwingbare creatieve energie.

De ruimte en kosmische jazz zijn al lang een match die buiten het universum is gemaakt. Deze uitstekende Noorse band Rymden, met toetsenist Bugge Wesseltoft heeft duidelijk wat opgepikt van Sun Ra en Lonnie Liston Smith. Een groot deel van deze plaat roept het wonder op van een kind dat naar zijn eerste sci-fi-film kijkt. "The Life And Death Of Hugo Drax" begint de procedure met een lollige riff die groot durft te dromen. Een dodelijke melodie, het opent een perfect samenspel van bas en toetsen, allemaal zoemend en stuiterend. (Drax was de gemene schepper van het ruimtestation in de overdreven Bond-film Moonraker). "The Spacesailor" zeilt op een rotsachtige drumslag, terwijl de klokken van de Fender Rhodes klinken als diamanten die op Neptunus regenen.

Technologie sluipt in "The Final Goodbye" binnen in de vorm van vernieuwende electronica. Over wat misschien vermengde buitenaardse spraak is, wordt een nerveus ritme van Berglund en Öström beantwoord door dystopische toetsen. "Free As A Bird" voelt alsof de studio een abnormale activiteit heeft opgepikt toen de band er een ongebreideld deuntje overheen gooide, wat leidde tot een vrolijke coda. Kosmische trillingen en een onheilspellende achtergrond maken van "Arriving At Ramajay Part II" de perfecte soundtrack om een onbekende wereld te benaderen. Daarentegen vindt "My Life In A Mirror" is zo stralend is dat deze wereldse zorgen overstijgt. Misschien is dit hoe het voelt om een geliefde in het volgende leven te ontmoeten.

Met een meer divers klankpalet, met elektronische toetsenborden en verschillende effecten die verder in het spel komen, bestaat het gevaar dat het trio afhankelijk wordt van de bedrog die deze dingen veroorloven, maar in plaats daarvan zijn ze perfecte garnituren voor Rymden's muzikale recept van kerncomposities die rijk zijn aan melodie, diepgaande verkennende solo's en muzikale uitwerkingen en in-the-moment herverbeeldingen.

Sommige miniaturen van slechts een minuut of twee bereiken een epische grootsheid, terwijl langere stukken ons meenemen op vastberaden omzwervingen met bonte wonderen om onderweg te aanschouwen, of uitgebreide meditaties over een thema. En hoewel elk lid zijn (bijna perfect gelijk) aandeel van individuele componistencredits heeft, is de algehele handtekening duidelijk Rymden. Hun naam is echt een aptroniem, want het betekent 'ruimte', met hun muzikale arrangementen als interstellaire kaarten van de harmonische kosmos. Hun spel plot unieke navigatiepaden en banen rond hemellichamen van melodie, atmosferische en humeurige proto-ambient nevels, de verzengende hitte van exploderende supernova-riffs en af ​​en toe een asteroïdengordel van dissonantie. Space Sailors, inderdaad!

tracks:

01 The Life And Death Of Hugo Drax
02 The Spacesailor
03 Sondan
04 Terminal One
05 The Final Goodbye
06 Pilgrimstad
07 Arriving At Ramajay Part I
08 Arriving At Ramajay Part II
09 The Actor (Gonzo Goes To Pasadena)
10 My Life In A Mirror
11 Free As A Bird
12 Sondan Outro

musicians:

Bugge Wesseltoft (piano, keyboards)
Dan Berglund (bass)
Magnus Ostrom (drums)