© Rootsville.eu

Sam Doores (US)
tiltle: Selftilted
music: NOLA - Folk
release date: march 13, 2020
label: New West/Pias
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Sam Doores


© Rootsville 2020


Sam Doores is een in New Orleans gevestigde muzikant, songwriter en producer die samen Mashed Potato Records leidt, speelt in The Deslondes, Jackson & The Janks en treedt ook op als Sam Doores.

Sam Doores heeft zijn plaats in de Americana-muziekhemel al lang en breed verdiend voor zijn werk met "Hurray For The Riff Raff" en "The Deslondes", twee van de allerbeste rootsbands van deze eeuw. Maar nu is er dan ook een soloplaat, opgenomen in etappes in Berlijn met fan Anders Christopherson als producer, afgemaakt in woonplaats New Orleans en simpelweg Sam Doores getiteld. De teksten staan in het teken van het einde van zijn relatie en een nieuwe start in zijn leven. De muziek is adembenemend gewaagd en mooi en heeft ietwat van alle muzikale werelden in huis.

Het werd een mengelmoes van stijlen maar in eerste instantie mooi, onwerkelijk mooi want zo opent het album bijzonder filmisch met "Tempelhofer Dawn", alsof je gekatapulteerd wordt naar de era van Charlie Chaplin. Helaas is het maar even genieten en volgt er al vlug "Let It Roll". Ook met dit nummer zitten we nu niet onmiddellijk in de 21ste eeuw want ook met deze rock 'n roll ballad beleven we momenten van nostalgie.

Een portie dan in een mix van ol'school rhythm 'n blues en Hihg school bop met "Other Side Of Town". De niet even crystal clear opnamen dompelen dit album in een waas van 50-ties en 60-ties waarbij doo wop ook even om de hoek komt loeren. Met nummers als "Cambodian Rock N' Roll" en "Wish You Well" blijven onverantwoord steken in de tijd. "Windmills" is dan een nummer waarbij het rootsy verleden van deze Sam Doores de bovenhand komt te nemen.

Soms hebben zijn nummers een soort soundscape als intro zoals bij "This Ain't A Sad Song". "Red Leaf Rag" is er eentje waarbij de eigenschappen van een Tom Waits zouden kunnen aangehaald worden net als de 3/4 maat bij "Nothing Like A Suburb". Nummers die misschien ongewild de nodige ambiance op "Live" concerten kunnen teweeg brengen. Afsluitend is er "Chicago To Illinois" en om volledig mee te zijn met Sam's gedachten gangen is het herbeluisteren gewoon een must. Gewoonweg fabulastisch!!!

tracks:

01 Tempelhofer Dawn
02 Let It Roll
03 Other Side Of Town
04 Cambodian Rock N' Roll
05 Wish You Well
06 Windmills
07 Had A Dream
08 This Ain't A Sad Song
09 Solid Road
10 Red Leaf Rag
11 Push On
12 Must Be Somehin'
13 Nothing Like A Suburb
14 Chicago To Illinois