© Rootsville.eu

Sam Hirsh (US)
tiltle: Quite Frankly
music: Jazz
release date: 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sam Hirsh

© Rootsville 2020


Pianist en componist "Sam Hirsh" brengt met genoegen zijn debuutalbum als bandleider. "Quite Frankly uit, Het album werd opgenomen om de dertigste verjaardag en het tiende jaar van de pianist te vieren als een hoofdmuzikant in de jazzscene in Los Angeles. Samen met een bicoastaal kader van improvisatoren van wereldklasse, introduceert Hirsh een reeks originele deuntjes, vooral geïnspireerd door familie en vrienden. In deze release wordt Hirsh vergezeld door bassist John Webber, drummer Kevin Kanner en de gerenommeerde saxofonist Ralph Moore. De in Berkeley gevestigde schrijver Andrew Gilbert merkt op dat de 'openhartige emotionele directheid van de muziek net zo opvallend is als de ontspannen samenhang van het trio'.

Sam Hirsh, die een 'doorgewinterde artiest met een bovennatuurlijk oude ziel' wordt genoemd, levert op Quite Frankly een doordacht album van origineel materiaal met sterke banden met het geslacht van de jazz. De frequente medewerker van Hirsh, Ralph Moore, is vooral bekend om zijn werk met Horace Silver, Dizzy Gillespie, Roy Haynes en Freddie Hubbard. Hirsh herinnert zich dat hij Moore zenuwachtig uitnodigde om met zijn band op te treden in The Lighthouse.

Heel eerlijk raakt een persoonlijk akkoord met Hirsh, met betekenisvolle toewijding achter de overgrote meerderheid van de nummers op deze release. Het titelnummer zelf is opgedragen aan Hirsh's overleden vriend Frank Ambrose, een oudere gepensioneerde vrachtwagenchauffeur die vaak naar Sam zou luisteren in zijn eerdere jaren. De heldere swing van de melodie werd geïnspireerd door de verzameling swingrecords van Ambrose die hij in zijn formatieve jaren aan Hirsh introduceerde. De gospel-getinte melodie maakt plaats voor Hirsh's eerste solo op het album, met de verbluffende faciliteit van de jonge pianist op de toetsen, een soulvol geluid dat teruggrijpt naar de stijl van Cedar Walton.

De vader van Hirsh is een bebopsaxofonist uit Chicago, woonachtig in Portland, Oregon. Sam groeide op in de band van zijn vader en componeerde het nummer "Pop's Delight" met zijn vader in gedachten. "Just One of Those Nights "leeft in de voorhoede met Cedar, David Williams, Billy Higgins en Ralph Moore. Ralph is de favoriete levende tenorspeler van mijn vader, dus het was heel speciaal om Ralph deze melodie op mijn debuutplaat te laten spelen.

"Look For the Silver Lining" is de enige standaard die op dit album wordt uitgevoerd. Het meesterwerk van Jerome Kern wordt geïnterpreteerd als een prachtige, reflecterende ballad die in een trio-context wordt gespeeld. Geïnspireerd door Chet Baker's vertolking van dit stuk, zijn de prestaties van Hirsh net zo lyrisch en opbeurend; terwijl hij ook het diepgaande samenspel tussen de bandleider en zijn ritmesectie demonstreert. Hirsh's mid-tempo blues "No C!" Is de perfecte outfit voor Ralph Moore's gespierde tenorsaxgeluid om over een pittig trio te vliegen. Hirsh merkt op dat dit specifieke energierijke nummer zijn soort lied van soort is geworden; de titel verwijst naar de spelling van de achternaam van de kunstenaar die "iedereen altijd Hirsch spelt". Deze uitbundige track en baanbrekende release gaan ver om de naam "Hirsh" te plaatsen bij degenen die helemaal vooraan staan in het jazzidioom.

tracks:

01 Quite Frankly
02 Look For The Silver Lining
03 Pops Delight
04 Lil Mamba Samba
05 Remininscing
06 No C
07 Kyoto Shuffle
08 Ways of the Wise
09 Song For Sophie