© Rootsville.eu

Samantha Martin & Delta Sugar (Can)
tiltle: The Reckles One
music: Blues - Soul
release: november 10, 2020
label: Gypsy Soul Records
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Samantha Martin & Delta Sugar

© Rootsville 2020


Door het beluisteren van het album "Run To Me" in 2018 van Samantha Martin & Delta Sugar kwam ik in goede zin recht te veren uit mijn luie zetel. Een album dat wereldwijd niets dan positieve recensies mocht ontvangen en dus tijd ook voor deze formatie om de wereld buiten Canada te gaan veroveren. Met invloeden van  een Mavis Staples en met het rauwe van een Tina Turner zou die verovering een peace of cake gaan worden. Een jaartje na de release van die "Run To Me" konden we Samantha en haar band visueel maar niet in de eerste plaats ook vocaal bewonderen op festivals als "Moulin Blues" en "Gevarenwinkel" met als logische gevolg de "Conquest of Europe".


photo Samantha Martin © Rootsville

Nu is er haar nieuwe album "The Reckless One", een release die twee maand eerder voorafging door de single release van "I've Got A Feeling". Eerlijk we hoeven het nu niet meer te hebben over een Mavis Staples of eender welk soul icoon maar gewoonweg over Samanta Martin. Het rauwe in haar klankleur treed nog steeds op de voorgrond zeker bij ballads als "Better to Have Never" of de wondermooie single "I’ve Got a Feeling".

Het sterke aan het verhaal dat van de 12 nummers het hier hebben over 11 originals waarbij het duo Samantha Martin en gitarist Curtis Chaffey het merendeel van de credits opeisen. Met opener "Love Is All Around" zullen de harten van de Stax liefhebbers al vlug sneller gaan slaan. Soul van de bovenste plank. De enige cover hebben ze door inbreng van funk inloeden wel goed kunnen vermommen en zo wordt Bob Dylan's "Meet Me in the Morning" haast zowaar een floorfiller.

Blazers en de grooves uit een Hammond of Fender Rhodes zijn uiteraard niet te versmaden wanneer we het over soul hebben. Instrumenten die dan ook de kers op de taart zijn. Met nummers als "Pass Me By" en "All That I Am" komt de 70-ties soul en rhythm 'n blues zo bovendrijven en is dit niet waar we op van houden? "Who Do You" is de afsluiter van deze zeer dansbare plaat, een album dat tot stand kwam door de Corona pandemie want door gebrek aan "live" concerten trokken Samantha Martin en haar Delta Sugar, onder leiding van producers Renan Yildizdogan en Darcy Yates, zo maar de "Home Studio Parkdale" in Toronto in. Een lovend initiatief...

tracks:

01. Love Is All Around
02. Don’t Have to Be
03. Meet Me in the Morning
04. Loving You Is Easy
05. One Heartbreak
06. I’ve Got a Feeling
07. Sacrifice
08. So I Always Know
09. Pass Me By
10. Better to Have Never
11. All That I Am
12. Who Do You

musicians:

Samantha Martin: Lead Vocals
Sherie Marshall: Backing Vocals
Tafari Anthony: Backing Vocals
Curtis Chaffey: Guitar
Ian McKeown: Bass
Dani Nash: Drums (Tracks 2,5,6,8,10)
Will Fisher: Drums (Tracks 3,4,7,9,11,12)
Adam Warner: Drums (Track1)
Andrew Moljgun: Rhodes, Wurlitzer, Piano, Vibes ,Saxophone
Renan Yildizdogan: Percussion, VoxContinental ,Farfisa ,Mellotron, Strings, Vibes
Ross Hayes Citrullo: Acoustic Guitar (Tracks 4,7), Lead Guitar (Track 10)
Jeff Heisholt: Hammond Organ (Tracks 1,2,3,4,5,6,7,9,10)
Jimmy Bowskill: Lead Guitar (Track 4),Strings (Track 7)
Emily Ferrell: Trombone (Tracks 1,2,5,6,8,10)
Tom Richards: Trombone (Tracks 3,4,7,9,11,12)
James Rhodes: Trumpet (Tracks 3,4,7,9,11,12)
Brian Walters: Trumpet (Tracks 1,2,5,6,8,10)