© Rootsville.eu

Santi Debriano (US)
tiltle: Flash Of The Spirit
music: Jazz
release date: january 22, 2021
label: Truth Revolution Recording Collective
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Santi Debriano

© Rootsville 2020


Net als zijn geboorteland Panama, dat zich uitstrekt over de continentale kloof en de vereniging van de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan faciliteert, is Santi Debriano comfortabel geworden door meerdere werelden tegelijk te bezetten.
Maar, net als bij het Panamakanaal, heeft het wat werk gekost - buitenschools werk, in het geval van Debriano. Als afgestudeerde student etnomusicologie aan de Wesleyan University las Debriano de Flash of the Spirit van Robert Farris Thompson. Voor Debriano, een zwarte Panamese Amerikaan die in New York City was opgegroeid nadat zijn familie uit Panama was geëmigreerd toen hij vier was, bleek het boek van Thompson een openbaring en stelde hij vragen als: in hoeverre zijn Afrikaanse tradities en gebruiken bewaard gebleven door hedendaagse zwarte culturen? in heel Amerika?

Het is een strak touw waarover Debriano loopt, maar in zijn versie van "Flash of the Spirit" slaat de altijd intellectueel nieuwsgierige bandleider de balans op van een Wallenda in zijn beste jaren. En hij heeft veel hulp; zijn ritmesectie wordt afgerond door drummer Tommy Campbell, van wie Debriano bekend is omdat ze beiden studenten waren in Boston, die in de band van Stan Strickland, Sundance speelden, en pianist Bill O'Connell, die, net als Debriano, vloeiend presteert, ongeacht of het optreden geleid door Sonny Rollins of Mongo Santamaria. Een kleine maar krachtige houtblazersectie bevat altsaxofonist Justin Robinson en fluitist Andrea Brachfeld. En als aanvulling op het kernkwintet zijn Francisco Mela, een in Cuba geboren, opgegroeide en geschoolde drummer die bekend staat om zijn samenwerkingen met saxofonist Joe Lovano en pianist Chucho Valdés, de Braziliaanse percussionist Valtinho Anastacio, een veteraan van het genre-tartende, door Debriano geleide ensemble Circlechant, en Tim Porter, een onmisbare geleerde en beoefenaar van de hedendaagse jazzmandoline.

Het is gemakkelijk om afgeleid te raken - en begrijpelijk, omdat alles wat hier schittert, inderdaad van goud is, vanuit een luisterstandpunt. Tussen de opnieuw bedachte - en soms totaal opnieuw uitgevonden - versies van nummers van Kenny Barron, Kenny Dorham en Ornette Coleman, evenals Debriano's solo-basversie van een standaard gepopulariseerd door Billie Holiday, zou de verleiding kunnen zijn om de originele composities van Flash of the Spirit over het hoofd te zien; dat zou een vergissing zijn.

tracks:

  1. Awesome Blues
  2. Funky New Dorp
  3. For Heaven's Sake
  4. Beneath the Surface
  5. Toujours Petits
  6. Humpty Dumpty
  7. Natural Causes
  8. Ripty Boom
  9. La Mesha
  10. Voyage