© Rootsville.eu

Sasha Mashin (Rus)
tiltle: Happy Synapse
music: Jazz
release date: may 08, 2020
label: Rainy Days Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sasha Mashin

© Rootsville 2020


Sasha Mashin werd geboren in 1976 in St. Petersburg, Rusland. In 1991 trad hij toe tot de Kvadrat jazzclub waar hij veel jazzmuzikanten uit St. Petersburg ontmoette. Na twee maanden aan de Musorgsky Music School te hebben gestudeerd, besloot hij zijn professionele carrière als artiest te beginnen en de school te verlaten. Van 1995 tot 1998 was Sasha permanent lid van het kwartet van saxofonist Igor Butman. In 1998 nam Sasha deel aan de oprichting van de MosGorTrio-band en verhuisde naar Moskou, waar hij regelmatig samenwerkte met enkele van de beste jazzmuzikanten van Rusland. In 2005 nam Sasha Mashin deel aan het educatieve programma Open World Program USA in New York en speelde met legendes als Clark Terry, Kenny Barron en Jimmy Heath in de Blue Note Jazz Club. Sinds 2008 heeft Sasha vele internationale muzikanten van over de hele wereld uitgenodigd om samen met zijn band in Rusland op te treden.

Tijdens zijn vroege, vormende jaren in het Rusland van de jaren 90 worstelde Sasha Mahin met het vinden van troost. Hoewel de drummer enige opluchting door oefening realiseerde, het lopen van een marathon als een van zijn belangrijkste sportieve onderscheidingen, kwam er een transformerend punt in zijn eerste luisterbeurt van John Coltrane's Africa / Brass, hem geschonken door de leider van een Dixieland-band waar hij lid van was van op het moment. Het werd een medium waardoor hij destijds aan zijn omgeving kon ontsnappen en van daaruit vond de drummer zijn muzikale flair.
 
Op dit punt besefte Mashin de betekenis van muziek en de kracht die de kunst heeft bij het beïnvloeden van de synapsen van de menselijke geest, vaker wel dan niet resulterend in een positieve uitkomst. Met de release van Happy Synapse presenteert Mashin het idee dat met behulp van muziek, sport of welk ander expressiemiddel mensen ook troost vinden, de chemische samenstelling van de hersenen enorm kan worden verbeterd en benut. Op dit punt kan de menselijke geest niet alleen een hele reeks nieuwe informatie accepteren, maar ook nieuwe ideeën ontwikkelen, in het geval van Mashin hebben deze een artistieke, creatieve vorm.

"Happy Synapse" opent met "The Hidden Voice" van Rosario Giuliani. Terwijl 'Incantation' van Dmitry Mospan de bandleider herinnert aan de vele dagen dat hij naar John Coltrane luisterde terwijl hij in Sint-Petersburg woonde, is 'Sulieman Saud' van Josh Evans natuurlijk een eerbetoon aan de overleden, geweldige McCoy Tyner. "Night Melody" van Benito Gonzalez is een "slow walk in paradise", terwijl "Inner News" van Dmitry Mospan een geluid oproept zoals dat van Jeff "Tain" Watts. "Sim Card" spreekt van de vriendschap tussen Mashin en Josh Evans. Het paar ontmoette elkaar voor het eerst in Moskou, terwijl Josh over presteerde.

tracks:

01 The Hidden Voice
02 Incantation
03 Flowing
04 Inner News
05 Sulieman Saud
06 Night Melodie
07 Slim Card
08 The Hidden Face Of Stars