© Rootsville.eu

Sass Jordan (Can)
tiltle: Rebel Moon Blues
music: Blues
release: march 13, 2019
label: Stony Plain Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Sass Jordan

© Rootsville 2020


Het is haast onwaarschijnlijk hoeveel straffe blues muzikanten in Canada nog in de rij staan voor een "Total Conquest of Europe". Zo is er deze "Sass Jordan" die in januari nog op de affiche stond in de "Paradiso" in Amsterdam. Haar volgende tour richting Europa zal plaatsvinden in de voorzomer, lees juni met onder meer een concert op het poppodium in Amstelveen, en tegen dan moet zowat iedere blues liefhebber ook op de hoogte zijn van haar nieuwe rauwe en met snedige gitaarrifjes doordrongen album "Rebel Moon Blues".

Hoewel geboren in de UK groeide deze "Juno Award" winnende Sass Jordan op in Montreal, Canada. Op haar nieuwe album vinden we 8 nummers terug en na het beluisteren van opener "Leaving Trunk" moeten we helaas stellen van...maar "8"! In 2009 bracht ze haar album "From Dusk Till Dawn" uit, een album waar naast rock ook een soulvolle blazers sectie op terugvindt. Drie jaar geleden in 2017 verscheen er het album "Rancine Revisited" en dit lang na er in 1988 haar debuutalbum "Tell Somebody" was. In 1992 werd ze nog door de albums "Racine" en het in 1994 uitgebrachte "Rats" nog bestempeld als een poppy singer-songwriter maar daar is uiteraard al lang veranderen in gekomen en aanschouwen we haar gelukkig nu als een volwaardige blues chick. Daartussen zaten nog allerlei singles en EP's verscholen maar niet alles kwam hier op de Europese markt terecht.

Het is pas na het uitbrengen van "Get What You Give" in 2006 dat ze stilaan ook hier in de spotlights verscheen. Een album met daarop een zinderende versie van John Fogerty's "Have You Ever Seen The Light". Je kan deze "Sass Jordan" categoriseren tussen de met whisky doordrongen klankkleur van een Janis Joplin en de rauwe zwarte blues van een Koko Taylor. Een mix dus van twee graag gehoorde vertolkers in de blues.

Blues is meteen ook het keyword bij het beluisteren van Willy Dixon's "My Babe". Ook al hebben we dit nummer sinds" Little Walter" in niet meer bij te houden versies kunnen beluisteren toch heeft ook deze van Sass Jordan een plaatsje verworven. Ook met het met footstompin' doordrenkte "Am I Wrong" krijgen we een duidelijke impressie van de rauwe stemintonatie van Sass Jordan. Alsof ze al niets meer hoeft te bewijzen krijgen we een hedendaagse versie van Elmore James" "One Way Out" waardoor het duidelijk wordt dat ze opteert voor enkele iconische blues namen uit de geschiedenis.

Met "Palace Of The King" en het in samenwerking met D. Sharp geschreven "The King" verschuift de toon van blues richting bluesrock maar daar komt mede door de inbreng van slide terug verandering in op "Too Much Alcohol". Afsluiter van deze plaat is het altijd wel ontroerende "Still Got The Blues" van Gary Moore en dat is het dan ook wat we willen van deze blues rebel, more, more more...

tracks:

01. Leaving Trunk
02. My Babe
03. Am I Wrong
04. One Way Out
05. Palace of the King
06. The Key
07. Too Much Alcohol
08. Still Got The Blues

musicians:

Sass Jordan: vocals
Chris Cadell: guitar, slide,dobro, vocals
Jimmy Reid: guitar, vocals
Derrick Brady: bass, vocals
Cassius Pereira: drums, vocals