© Rootsville.eu

Scott Cook (Can)
tiltle: Tangle of Souls
music: Singer-songwriter
release date: october 09, 2020
label: Independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Scott Cook

© Rootsville 2020


Meteen de koe bij de horens vatten zal Scott Cook wel gedacht hebben en opent zo op zijn 7de album met een two-step "Put Your Good Foot in the Road", een nummer geïnfecteerd met bluegrass. Als volkszangers zijn Woodie Guthrie en Pete Seeger voor Cook het ultieme voorbeeld. Zijn zevende album, Tangle of Souls, mikt nog hoger en duikt zelfs dieper. De 12-track collectie wordt geleverd met 240 pagina's, in linnen gebonden hardcover boek met het verhaal van een levensveranderende gezondheidscrisis en tekening parallellen met de crises waarmee we worden geconfronteerd als een samenleving die schijnbaar uit op zelfvernietiging lijkt.

Tegen de achtergrond van klimaatverandering en de pandemie van het coronavirus, maakt Cook gebruik van de goodwill en empathie verzameld tijdens zijn jaren op de weg, evenals de harde waarheden uit zijn eigen penseel met de dood om een licht te laten schijnen op onze collectieve onzekere toekomst. Op het album laat hij ook zijn eigen geloofsovertuigingen gezond scepticisme doorschijnen. Cooks prachtige boek, lied zang leidt naar prachtige, boeiende ideeën en plaatsen, inclusief het feit dat hij bijna zelfmoord pleegde na 20 jaar drinken, zich afvragend waarom hij zo op zelfvernietiging was gericht, terwijl hij eigenlijk alles voor zich had wat iemand zich maar kon wensen.

Zoals altijd staat Cooks openhartige, soms pijnlijk eerlijke songwriting voorop, ondersteund door avontuurlijke akoestische arrangementen. Het grootste deel van het album is opgenomen in Australië met zijn intercontinentale strijkband bestaande uit Aussie festivalfavoriet Liz Frencham op contrabas en samenzang. Het album bevat negen originele nummers, een cover van onbekende Canadese legende Scotty Dunbar, een herwerking van de activist van Dick Blakeslee uit de jaren 40 anthem ‘Passin’ Through ’, en een originele instrumentale viool.

Country, bluegrass, vaag reggae en folk, de spelers verdienen hier erkenning, van Liz Frencham tot Bramwell Park tot alle andere betrokkenen, evenals kunstenaar Cecilia Sharpley, die inkt maakte van bladeren die in het met nieuwsgierigheid gevulde spreukenboek werden gebruikt.

tracks:

01. Put Your Good Foot in the Road
02. Leave a Light On
03. Just Enough Empties
04. Say Can You See
05. Tulsa
06. What to Keep
07. Passin’ Through
08. Rollin’ to You
09. Let Love Have Its Way
10. Why Am I Leaving My Home Again?
11. Tangle of Souls
12. Right to Roam