© Rootsville.eu

Shunzo Ohno (Jap)
tiltle: Runner
music: Jazz
release date:april 03, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Shunzo Ohno

© Rootsville 2020


Shunzo Ohno is een van de meest veelzijdige en invloedrijke trompettisten in de moderne jazz. In de loop van zijn lange carrière heeft Ohno 18 albums uitgebracht als leider en verscheen hij op meer dan 30 namen als sideman. Zijn lange lijst van medewerkers zijn onder meer Art Blakey en de Jazz Messengers, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Larry Coryell, Machito en zijn Afro-Cubaans orkest, en meester-arrangeur en componist Gil Evans, onder vele anderen. Op "Runner" is de invloed van Gil Evans het duidelijkst. Shunzo Ohno werd een belangrijke medewerker met Evans en verscheen op vier opnames, waaronder het met een Grammy bekroonde album "Live At Sweet Basil".

Het middelpunt en de openingscompositie van "Runner krijgen belangrijke aanwijzingen van Evans terwijl het Ohno's boeiende meesterschap als trompettist ontketent over zijn dynamische symfonische visie. Ohno, die verschillende prijzen heeft gewonnen voor composities, waaronder de International Songwriting Competition Grand Prize Award 2014 voor zijn nummer 'Musashi', (waardoor hij de eerste jazzontvanger werd), toont zijn schrijfkarbonades op de vierdelige 'EPIC'-suite. Het eerste deel en de opmaat, “Heroic Vision”, vormt de suite met een ouverture die een intieme en tijdloze universele band oproept. Mercuriale muzikale landschappen vervlochten zich in het tweede deel, "Emerge", met rustige kleuren terwijl de houtblazers bewegende passages creëren. Het derde deel, "Galaxy Bonds", toont de melodieuze klarinet en cello, terwijl het vierde en laatste deel, "Heroic Dance", de adembenemende afsluiting is met Ohno's indrukwekkende trompet en krachtpatser-percussie-euforie. Na "EPIC" volgen twee composities: "Moon Over The Castle", een prachtig muzikaal gedicht met een traditionele en soulvolle Japanse melodie en het titelnummer "RUNNER" dat niet alleen een eerbetoon is aan de niet te stoppen drive van hardlopers in marathons, maar ook als was zijn oorspronkelijke bedoeling, om de vele veerkrachtige hardlopers te eren die vrede en gerechtigheid bewerkstelligen.

Op dit volkslied verschijnt wijlen gitarist Vic Juris, samen met bassisten David Anderson en Ira Coleman, plus Thierry Arpino op drums en Clifford Carter op clavinet. Net als alle opnames van Ohno is "Runner" een ode aan doorzettingsvermogen en gedurfde kracht met filmische stromen van onverschrokken levenskracht.

Ohno's ongelooflijke leven is het onderwerp van drie biografieën en twee documentaires. De meest recente korte documentaire, Never Defeated: The Shunzo Ohno Story, wordt verteld door Ohno's goede vriend Buster Williams. Het spannende verhaal vertelt Ohno's ongelooflijke veerkracht na een ernstig auto-ongeluk in 1988 waarbij zijn tanden en lippen permanent zijn beschadigd. Onverschrokken, ontwaakte Ohno voor zijn nieuwe realiteit en creëerde een unieke benadering van zijn spel. In 1996 stond Ohno voor een onzekere toekomst toen bij hem de diagnose levensbedreigende vorm van keelkanker werd gesteld.

Na drie jaar van meedogenloze uitdaging won Ohno uiteindelijk de strijd en werd hij gevraagd om op te treden met Wayne Shorter voor een reeks concerten in Californië - een moment van enorme impact voor hem. Sindsdien is Ohno een onverschrokken innovatiekracht gebleven in de hedendaagse jazzscene.

tracks:

01 Prelude (Heroic Vision)
02 Emerge
03 Galaxy Bounds
04 Heroic Dance
05 The Moon Over The Castle
06 Runner