© Rootsville.eu

Sitting Duck (B)
tiltle: Midsummer Blues (EP)
music: Swing - Jazz -Blues
release: 2020
label: Sugarbird Recordings
info artist: Sitting Duck

© Rootsville 2020


In de heerlijke melting pot van de Genste muziekscéne zitten steeds weer pareltjes verborgen die dan plots aan de oppervlakte komen drijven. Een voorbeeld daarvan zijn deze "Sitting Duck", een swingend, bluesy akoestisch combo dat al jaren met ongelofelijk veel goesting het betere muzikale vuurwerk voorziet met hun eigenzinnige bewerkingen van parels uit meer dan 100 jaar muziekgeschiedenis.

De fundamentals van deze "Sitting Duck" bestaan uit drie onwaarschijnlijke swingende en harmonieuze nachtengalen die zich gesteund voelen door een kern van uitstekende muzikanten. "Sitting Duck" is er als full band, trio, kwartet en er bestaat zelfs een XL formatie, de Donald versie zullen we dan maar zeggen ;-). Swing is de rode draad doorheen het repertoire van deze "Sitting Duck" en deze onstabiele tijden vonden ze het moment aangebroken om hun EP "Midsummer Blues" aan u voor te stellen.

Hun aanbod is er eentje van verfijnde nummers gaande van Swing, Jazz, Ragtime waarbij de liefhebbers ook een vleugje blues zullen herkennen en je bij het beluisteren je zelfs in een droom even meenemen naar de Streets of the Big Easy. Opener van al dit moois is "Midsummer Blues" en meteen voel je jezelf aangetrokken door die harmonieuze samenzang versterkt door instrumenten als jazzy gitaarrifjes, een swingende blazersectie, een wel zeer bluesy harp en de warme grooves van een contrabas.

Met dit instrumentarium in het aanbod komen deze eendjes ook aanzetten met een lullaby met als titel "Hush". Uiteraard kan er met als thuisbasis Gent ook geen "Lindyhop" ontbreken en met "Lindyhop Blues" kom je zo in het "French Quarter" van New Orleans te verdwalen. Zuu schuune! Met een melancholische ballad van de McGartt Brothers & Patterson uit 1929 bewijzen deze "Sitting Duck" dat ze van allen markten thuis zijn. Deze traditional werd voorzien van een nieuw arrangement geschreven door "Sitting Duck" Koen van der Gucht. Ook in "De Casino" van Sitn-Niklaas wisten ze al een feestje te bouwen waarvan getuige deze "live" versie van "They're Red Hot" en zo zitten weliswaar bij de godfather van de blues, Robert Johnson. Getekend 1937!

"Sitting Duck" vree wijs, ze komen uit "Ghent" hé!

 

tracks:

01 Midsummer Blues
02 Hush
03 Lindyhop Blues
04 Who's Gonna Shoe Your Little Pretty Feet
05 They're Red Hot (Live)

musicians:

Eva Decombel: vocal, banjolele
Dirk Pluim: vocal, double bass
Koen van der Gucht: vocals, guitar
Marian Coppieters: vocal, violin
Jeffrey Thielens: percussion, harp
Mathilde De Moor: vocal

guest musicians:


Dirk De Schoenmaker: sax
Hans Bossuyt: trumpet
Ivan Valck: trombone
Tom De Poorter: guitar