© Rootsville.eu

Son of the Velvet Rat (A)
tiltle: Monkey Years #2
music: Americana
release: march 06, 2020
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Son of the Velvet Rat

© Rootsville 2018


Met de Oostenrijkse singer-songwriter Georg Altziebler aka Son of the Velvet rat maakte ik een eerste maal kennis met zijn album 'Dorado'. Deze "Son Of The Velvet Rat" is gebouwd rondom hemzelf en zijn echtgenote Heike Binder. Tot 2013 huisden dit Oostenrijkse duo nog in de bergen van Tirol maar sinds dan is de Californische woestijn rond Joshua Tree hun vaste stek geworden en zo kunnen we bijna gaan spreken van de omgekeerde wereld. Hun muziek is een mix tussen Townes Van Zandt, een Ry Cooder en een Tom Waits en met een vaste inbreng aan kwaliteit.

Deze nieuwe "Monkey Years #2" bevat 12 tracks waarvan er 11 nieuwe originals zijn en met I Will Survive" een nummer waarvoor de credits gaan naar Freddie Perren en Dino Fekaris. Het betreft hier de opvolger van de in 2010 uitgebrachte voorganger "Monkey Years".

De langzaam brandende folk-noir van deze Oostenrijkse groep voelt aan als het lezen van een geweldig kort verhaal. "Son of the Velvet Rat" prikkelt de sluimerende passie voor stemmen met bijna bovenmenselijke hoeveelheden karakter. De stem van Altziebler neemt de leiding en klinkt als een kruising tussen Dylan, Tom Waits en een droge bodem. Hun muziek heeft een diepe en soulvolle puurheid. Georg is niet zomaar een tekstschrijver en elk nummer heeft een angstaanjagende schoonheid die intriges stimuleert, vanaf opener "White White Patch of Canvas" over de Mariachi trompet op "The Vampire Song" tot het sinistere "Fall with me", een nummer waar Waits komt bovendrijven.

tracks:

01 White Patch of Canvas
02 King of Cool
03 Firedancer
04 The Vampire Song
05 I will survive
06 Mother of Pearl
07 Guardian Angel
08 Fall with me
09 Trapped Sunlight
10 Moment of Fame
11 Lovesong #9
12 Sirens