© Rootsville.eu

Spilar (B)
tiltle: Stormweere
music: Folk
release date: april 17, 2020
label: Trad Records
info artist: Spilar

© Rootsville 2020


"Trad Records" is een jong platenlabel gespecialiseerd in folk- en rootsmuziek. Het label is verbonden met Studio Trad, een opnamestudio die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een plek waar bijna alles wat een band nodig heeft kan worden geleverd. Dit label is ook de nieuwe thuis geworden van de Nederlands-talige folk groep "Spilar".

Spilar is een nagelnieuwe band met een kloppend hart voor folksongs van bij ons. Hier opgetekend en gevonden, hier gespeeld en gezongen: korte-keten-muziek als het ware. Opgetrokken rond de stemmen van zus en broer Eva en Maarten Decombel (MANdolinMAN), geruggesteund door de snaren en keyboards van Ward Dhoore (Trio Dhoore) en Jeroen Geerinck (Snaarmaarwaar). Drummer Louis Favre vervolledigt de groep en schildert zwoele pastelkleuren op hun muzikaal palet.

"Stormweere", hun debuutplaat, toont een waaier aan ruwe songdiamanten. De band boetseert een heel eigen universum, ontstaan uit de confrontatie van eeuwenoude standards met recent materiaal en eigen songs. Zo is er ruimte voor folk-klassiekers als Roosendaal en Myn Herte, maar evengoed voor de Westhoekblues van Willem Vermandere en de stadse fado van Wannes. Een speciale plaats op het album is er voor Pertank, een intrigerende interpretatie van het gitzwarte Pourquoi les hommes s’ennuient van Jacques Brel.

Hun sound is tot in de details uitgepuurd: heldere gitaren en mandolines in dialoog met de urban vibes van keyboards en drums. Je hoort dat er heel veel geschrapt en geschaafd is. Ze gaan radicaal tot op het bot van de songs en dat maakt deze groep tot een razend interessante nieuwkomer. Spilar is een band met een missie en levert met Stormweere een zinderende plaat af. Een straf statement!

tracks:

01 Klacht
02 Myn Herte
03 Pertank
04 Voor Marie-Louise
05 Suver Maecht
06 Roosendaal
07 Sterre
08 Germaine
09 Komt Er Een End
10 Verdronken Land
11 De Derde Man

Musicians:

Maarten Decombel: zang, mandola, zang
Eva Decombel: zang
Jeroen Geerinck: gitaar, keys, synths
Ward Dhoore: mandoline, synths
Louis Favre: drums