© Rootsville.eu

Squirrel Nut Zippers (US)
tiltle: Lost Songs Of Doc Souchon
music: Blues - Jazz -Swing
release date: 2020
label: independent
info artist: Squirrel Nut Zippers

© Rootsville 2020


Jimbo Mathus en zijn team blijven vintage jazz omzetten en ondermijnen op deze plaat, eïnspireerd door alle mysterieuze personages uit de geschiedenis van de jazzmuziek in New Orleans. Edmond “Doc” Souchon was misschien niet zo mysterieus, want hij was een gitarist en schrijver van jazzmuziek, maar hij speelde inderdaad een belangrijke rol in de jazzrevival in New Orleans. En of deze nummers ooit 'verloren' zijn gegaan, is ook een andere vraag, maar wat maakt het uit? Dit is weer een uitstekend album van Squirrel Nut Zippers.

De band gaat op zijn eigen vrolijke manier verder. Terwijl anderen het misschien hebben opgepikt, maar niemand het beter doet. Hier krijgen we niet alleen de eigen verwrongen, of beter gezegd, individuele kijk van de band op jazz, zoals op het openingsnummer, Jelly Roll Mortons 'Animule Ball', met elementen van Duke Ellingtons 'jungle'-sound uit 1920, maar ook vintage pop.
Frankie Valli's hit uit de jaren 60, "Can't Take My Eyes Off You", klinkt als een beatband uit het midden van de jaren 60 die jamt met een tango-orkest, en later een soundtrack van een Franse film, allemaal gezongen door Gomez Addams.

"She's Ballin '' is een springende bigbandblues, in totaal contrast met het aanvankelijk folky" Train On Fire ", waar violist Johnny Bird voor het eerst sinds 1998 terugkeert naar de kudde. Luister ook naar de viool op de klezmer / jazz van “Purim Nigrum”. Daarna worden we getrakteerd op een ballad in Mathus 'eigen' “Mr. Wonderful ”, de maffe jazz / blues van Fred Lane's“ I Talk To My Haircut ”, de fijne pure New Orleans-benadering van“ Cookie ”en de vrolijke standard “Happy Days Are Here Again”.

Wat dichterbij is de stringband met de song van Stephen Foster, ‘Summer Longings’ prachtig en mooi afgeleverd! Dus ja, meer van dat en meer van het onverwachte, en een aangename plaat.

Tracks:

01 – Animule Ball
02 – Can’t Take My Eyes Off You
03 – She’s Ballin’
04 – Train On Fire
05 – Mr. Wonderful
06 – I Talk To My Haircut
07 – Purim Nigrum