© Rootsville.eu

Stephen Fearing (Can)
tiltle: The Unconquerable Past
music: Singer-songwriter
release date: january 31, 2020
label: Fish Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Stephen Fearing

© Rootsville 2020


Stephen Fearing zal misschien altijd wel gëassicieerd worden als mede-oprichter was van "Blackie & The Rodeo Kings" met daarin fenomeen Colin Linden en dan gaan de Americana harten een stukje sneller slaan. Stephen Fearing behoort tot één van de beste story-tellers en brengt met deze "The Unconquerable Past" toch maar eventjes zijn 13de solo album uit. Hij is ook een opvallend en vaak verrassend voorbeeld van zijn rusteloze creatieve geest.

Op deze "The Unconquerable Past" neemt hij een ​​stap terug in de breedbeeldwereld van gelaagde instrumenten en arrangementen. Hij werkte samen met de in Winnipeg gevestigde producer/songwriter Scott Nolan en een uitstekende groep muzikanten met veelgeprezen pianist Jeremy Rusu, bassist Julian Bradford, drummer Christian Dugas, zangeres Andrina Turrene en Nashville's legendarische multi-instrumentalist Jim Hoke. Ren indrukwekkende bezetting dus. Winnaar van de Multi-JUNO Award Stephen Fearing is éénvan Canada's grote muzikale vertellers om nog maar te zwijgen over een van de meest geprezen gitaristen sinds de jaren 1980.
 
Fearing schreef de meeste nummers in een gecondenseerde, creatieve uitbarsting net voordat hij de studio in ging. Een aspect van het album dat heel vroeg kwam, was de titel, The Unconquerable Past, een zin die van de pagina sprong en hem aan het denken zette. Het album bevat 10 story-telling songs en oals het geval is met veel van de nummers van Fearing, haalt hij geen nieuwe stoten uit nieuwe met nummers zoals ‘Marie’ en bestraft hij degenen die zich verstoppen achter duistere samenzweringen, terwijl ‘Sunny’ onderzoekt moed en liefde in het verhaal van een transgender persoon en hun relatie met een heteroseksuele man. ‘Someone Else’s Shoes’, een bedrieglijk soepel spoor, brengt dingen van het persoonlijke naar het universele, waarbij thema's als empathie, begrip en tolerantie worden onderzocht.

Met de titeltrack "The Unconquerable Past" wordt het onnoemelijk genieten mede door de heerlijke organ grooves van Jeremy Rusu. Een ander hoogtepunt van het album, ‘Emigrant Song’, een 2012-co-schrijven met Belfast troubadour Andy White weerspiegelt in sommige opzichten het eigen leven van Fearing. Met een knipoog naar de Rodeo Kings krijgen we ook nog het opwekkende "Christine". Geboren in Vancouver, groeide Fearing voornamelijk op in Dublin en keerde terug naar Canada in zijn late tienerjaren. Zijn verhaal is misschien niet het typische verhaal van een emigrant, maar het lied illustreert prachtig de empathie van Stephen Fearing tegenover iedereen die op een verre plek aankomt in de hoop een nieuw leven te beginnen.

tracks:

01. Break Our Mother’s Heart
02. Gold on the River
03. Stay with Me
04. Marie
05. Someone Else’s Shoes
06. The Unconquerable Past
07. Sunny
08. Christine
09. Emigrant Song
10. No Country