© Rootsville.eu

Steve Earle & The Dukes (US)
tiltle: Ghost of West Virginia
music: Rootsrock - Americana
release date: may 22, 2020
label: New West Records
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Steve Earle

© Rootsville 2020


Steve Earle mag bij een van de meest geprezen singer-songwriters van zijn generatie worden geteld. Hij was een beschermeling van de legendarische songwriters Townes Van Zandt en Guy Clark en werd al snel een meesterverteller, waarbij zijn nummers werden opgenomen door Johnny Cash, Waylon Jennings, Joan Baez, enz... In 1986 verscheen zijn debuutalbum "Guitar Town", een album dat nummer één werd in de country charts en nu als een klassieker van het Americana-genre wordt aanzien.

Later bracht hij nog albums uit als " The Revolution Starts… Now" (2004), "Washington Square Serenade "(2007) en "Townes" (2009) en deze albums wonnen allen opeenvolgend Grammy Awards. In 2009 verscheen Earle in het off-Broadway-toneelstuk "Samara" en Elk jaar organiseert Earle een benefietconcert voor "The Keswell School" waar zijn zoon John Henry educatieve programma's biedt voor jongeren met autisme. "Ghosts of West Virginia" is ondertussen het 20e studioalbum van Steve Earle.

Steve Earle was in zijn jeugd een lastige en rebelse jongen, die vaak problemen had met de autoriteiten. Hij verliet school op zijn zestiende, had verschillende baantjes en trouwde op zijn achttiende met zijn eerste vrouw. Hoewel Steve Earle diep in de put raakte door alcohol- en drugsproblemen, had hij wel succes met zijn derde album "Copperhead Road" (1988). De titelsong bereikte de albumrock top tien. Op dat album stond onder meer een duet met de Ierse punk/folk band "The Pogues".

"Steve Earle & The Dukes" zullen "Ghosts of West Virginia" op 22 mei 2020 uitbrengen via "New West Records". Het album is geproduceerd door Steve Earle en opgenomen door Ray Kennedy in de legendarische Electric Lady Studios van Jimi Hendrix in New York City. Het album met 10 nummers is Earle's 20ste studioalbum. "The Dukes" zijn Chris Masterson op gitaar, Eleanor Whitmore op fiddle en zang, Ricky Ray Jackson op pedaalstaal, gitaar & dobro, Brad Pemberton op drums en percussie en Jeff Hill op akoestische en elektrische bas.

Als eerste single werd, "Devil Put the Coal in the Ground" geselecteerd. Het nummer brengt ons terug naar de gevaren van de mijnbouw. In "Devil Put the Coal in the Ground" gebruikt Earle een enorm work song ritme om de trots van arbeiders op te roepen terwijl ze afdalen in de mijnen, dit met bluesy, hypnotische muzikale achtergrond.

Opener "Heaven Ain’t Goin’ Nowhere " kan ook als een worksong worden aanzien. Het ganse album weerspiegelt het leven in de mijnbouw sector als kan "Union, God And Country" als een vrolijk Americana deuntje worden ervaren. John Henry werd als spoorarbeider al vele malen bezongen en ook deze "John Henry Was A Steel Drivin’ Man" is een ode aan deze legende.

Steve Earle maakte het afgelopen decennium veel goede muziek, maar nimmer brandde het heilig vuur zo fel als op Ghosts Of West Virginia. Van de gospel-opener Heaven Ain't Goin' Nowhere tot de ontroerende afsluiter The Mine, in elke noot van Earle en zijn Dukes zit een hart en een ziel.

tracks:

01. Heaven Ain’t Goin’ Nowhere
02. Union, God And Country
03. Devil Put The Coal In The Ground
04. John Henry Was A Steel Drivin’ Man
05. Time Is Never On Our Side
06. It’s About Blood
07. If I Could See Your Face Again
08. Black Lung
09. Fastest Man Alive
10. The Mine