© Rootsville.eu

Steve Howell, Dan Summer & Jason Weinheimer (US)
tiltle: Long Ago
music: Acoustic Blues
release date: 2020
label: Out Of The Past Music
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist:
Steve Howell, Dan Sumner & Jason Weinheimer

© Rootsville 2020

 

Op zijn negende album, “Long Ago”, zet de Texaans gitarist en zanger, Steve Howell, een opmerkelijke creatieve run voort die meer dan een decennium heeft geduurd en de diepten van het grote Amerikaanse songbook heeft verkend.

In deze nieuwe release werkt Howell opnieuw samen met bassist Jason Weinheimer en jazzgitarist Dan Sumner, samen met hem op akoestische gitaren, om een ​​trio-opname te produceren die absoluut de definitie is van easy listening. De elf nummers bevatten tijdloze jazzstandaarden en verborgen juweeltjes uit het verleden, die Howell tot nieuw licht brengt door vocalen en zangteksten toe te voegen die door de tijd misschien vergeten zijn.

Het zoete, swingende deuntje uit de jaren twintig, ‘Singing The Blues,’ opent het album en zet de toon voor de dingen die komen gaan met Howell en Weinheimer die samensmelten als de ritmesectie, terwijl Sumner smaakvolle leads toevoegt die de vocale melodie ondersteunen. Howell neemt aanwijzingen van Ella Fitzgerald en Frank Sinatra tijdens zijn ruime interpretatie van 'Angel Eyes'. Hij brengt vervolgens een eerbetoon aan collega Percy Mayfield op 'Please Send Me Someone To Love'.

Het pleidooi van het geliefde, 'Do Nothing' Til You Hear From Me ', is gemodelleerd naar de Mose Allison-versie uit 1959 en bevat een pittige solo van Sumner. Met Howells versie van de bekende Horace Silver-jazzstandaard ‘Song For My Father’ creëert hij zijn eigen liefdevolle eerbetoon aan zijn vader. De jongens laten hun vaardigheden zien op guitaar op de bossa nova standaard ‘Dindi’ en gaan terug naar de basis met een soulvolle interpretatie van ‘Nothing But The Blues’.

Howell brengt de sfeer er in met het pittig nummer, ‘Z’s’, en brengt de hit ‘Bei Mir Bist Du Schoen’ uit het swingtijdperk terug naar zijn Jiddische roots met een oom-pah beat als basis. Het mooie melodieuze instrumentale nummer ‘ I'll Remember April’ heeft een Spaans gitaargevoel en de Johnny Mercer-ballad ‘I Thought About You’ is een andere geweldige compositie die Howell redt uit de vergetelheid.

Deze verzameling liedjes; "Long Ago" wordt liefdevol tot leven gewekt om ons eraan te herinneren dat het ooit populaire liedjes waren, te horen op de radio, in film en in danszalen; muziek die was en nog steeds verfijnd en tijdloos is. Howell, Sumner en Weinheimer hebben die magie opnieuw benut.

tracks:

01. Singin' The Blues
02. Angel Eyes
03. Please Send Me Someone To Love
04. Do Nothing 'Til You Hear From Me
05. Song For My Father
06. Dindi
07. Nothin' But The Blues
08. Z's (3:44)
09. Bei Mir Bist Du Schoen
10. I'll Remember April
11. I Thought About You

Musicians:

Steve Howell: gitaren en zang
Dan Summer: gitaren
Jason Weinheimer: bas