© Rootsville.eu

Steve Yanek (US)
tiltle: Across The Landscape
music: Folkrock - Blues
release date: 2020 (Re-release 2005)
label: Pirimitive Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Steve Yanek

© Rootsville 2020


Geboren in de noordoostelijke arbeidersstad Youngstown, Ohio, waar zijn vader, grootvader en overgrootvader allemaal meer dan zeventig jaar in de staalfabrieken van Mahoning Valley werkten, groeide Steve op met een streetwise gevoel en arbeidsethos waar hij in terechtkwam. zijn muziek uit de tijd dat hij op zijn dertiende gitaar begon te spelen. Tegen de tijd dat hij zeventien was, begon hij met optreden en verwierf al snel bekendheid als soloartiest in het gebied van de "Grote Meren".

Op jacht naar de Laurel Canyon-geluiden van CSNY, de Eagles, Little Feat en Jackson Browne, verhuisde Steve naar Los Angeles en werd al snel een bekend gezicht in de LA folkscene van de vroege jaren 80. Optreden op plaatsen als McCabe's Guitar Shop, The Palomino Club en The Banjo Café. Tijdens het spelen in een club in de buurt van de UCLA-campus trok hij de aandacht van de Britse manager Derek Bowman, die de carrière van David Essex leidde.

Het verhaal van Steve Yanek leest als een Hemingway-roman vol avontuur. Hij liet een veelbelovende carrière achter als singer-songwriter in Los Angeles voor het rustige leven op het platteland van Pennsylvania en werkte als timmerman, danseres, transportingenieur en eigenaar van een bouwbedrijf. Tussen de banen door in het midden van de jaren 90 begon hij Primitive Records, een klein indielabel dat de carrière van ivet en The Jellybricks (Wicked Cool Records) hielp lanceren. Hij hield zich ook bezig met artiestenbeheer, maar is altijd een songwriter gebleven. Door deze prestaties kon hij dicht bij de muziekindustrie blijven en kreeg hij de kans om te groeien en zich te ontwikkelen als artiest.

Als je naar zijn liedjes luistert, zie je een glimp van een leven waar iedereen zich op de een of andere manier mee kan identificeren. De teksten van Steve zijn tot nadenken stemmend en aangrijpend, verweven met liefde, wanhoop, hoop en zelfbehoud als reflecties op de menselijke conditie. Hopelijk neemt dit album je mee voor een rit door dat landschap.

tracks:

01 No One Said
02 Right In Front Of You
03 Emily's Eyes
04 All I Ever Wanted
05 Quarter Moon
06 I Could Drown
07 Dance With You
08 Got To Hear You Say It
09 Barely Holding On
10 Roll Out Of Here
11 Safe Harbers