© Rootsville.eu

Su Andersson (SE)
tiltle: Train Stories
music: Singer-songwriter - Americana
release date: september 18, 2020
label: Firma Su
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Su Andersson

© Rootsville 2020


Na maar liefst 35 jaar actief te zijn geweest in de Zweedse zakenwereld als CEO vond deze Su Andersson het welletjes en trok ze haar avontuurlijke boots aan en trok zo op een trip die haar van de oostkust naar de westkust van Amerika bracht. Meteen ook om eens af te tasten hoe het met haar muzikale skills zat. En hoe meer van de 15 staten ze doorkruiste hoe meer ze haar nieuwe passie leerde ontdekken. Uiteindelijk hield ze aan deze onderneming 10 nummers over die ze in dit prachtige album "Train Stories" kwam te bundelen. Voor de opnamen van deze nummers kwam Su terecht in de "Grammofoonstudion" in Gothenburg maar reisde ervoor ook richting Berlijn naar de "Hansa Studio" en zo werd er aan haar avontuurlijke trip nog een verlengde aan gebreidt.

Het lijkt haast onwaarschijnlijk dat de muzikale passie van Su Andersson pas tot stand kwam na deze Amerikaanse trip waar ze voor de inspiratie ervan ging spieken bij een Amerikaanse collega Laura Gibson die in 2016 een soortgelijke ervaring wist te bundelen in haar album "Empire Building". Ook deze uit Oregon afkomstige multi-instrumentaliste zakte naar Berlijn af om er haar recentste album te bundelen.

Een origineel idee van het muzikaal documenteren van de treinrit van Chicago naar San Francisco, breidde zich snel uit tot iets veel meer, kriskras door niet minder dan 15 Amerikaanse staten, en uiteindelijk helemaal terug naar de bekende straten van New York City. De zomer van 2019 zag de cruciale planningsfase van de reis, waarbij een zeer specifieke en goed aangescherpte reisroute werd vastgelegd die de reis zelf in de maand oktober omvatte, gevolgd door een toezegging om het muzikale resultaat in januari 2020 op te nemen.

Door samen te werken met co-producers Henning Sernhede en Frida Claeson Johansson, slaagt Su Andersson erin de geest van veel van haar Noord-Amerikaanse invloeden samen te vatten in zowel haar zeer onderscheidende vocale levering als talent voor het vertellen van verhalen, of ze nu Gillian Welch, Band Of Horses of Cat Power zijn. Er is vanaf het begin een scherp oog voor observatie net zoals er een viering is van haar eigen genot van de americana-afstamming die duidelijk doorheen loopt.

"A Bunch Of Flowers In San Fancisco" gaat uiteraard over en werd zo ook geselecteerd om als eerste single te worden uitgebracht. Het moet heerlijk zijn geweest om in de San Francisco Bay Area ispiratie te hebben opgedaan. Nog zo een betoverende stad er niet ver vandaan waar "The City Of Dark And Bright Angels" werd neergepend is natuurlijk de City of Angels, L.A. Openen doet Su Andersson evenwel met het dromerige "For Roses and Rain". Een nummer waar ook een video werd van gemaakt en je al meteen meeneemt op een indrukwekkende reis waarbij we je kan vaststellen dat Su aan haar nieuwe carrière met veel bijval is begonnen.

"Train Stories" is een meer dan aangename kennismaking met deze ex-architecte en mag mijn inziens meteen op een nieuwe road trip vertrekken...

tracks:

01 Four Roses and Rain
02 On The Train pt.1
03 A Bunch Of Flowers in San Francisco
04 A Fisherman and his Son
05 The City Of Dark And Bright Angels
06 The Dark Blue Of Mine
07 Early Morning Alleys
08 Two Feathers from an Eagle
09 Hibiscus Margaritas
10 On The Train pt 2