© Rootsville.eu

Sweet Bourbon (NL)
tiltle: Born A Rebel
music: Blues
release date: may 21,2020
label: independent
info artist: Sweet Bourbon

© Rootsville 2020


De Nederlandse band "Sweet Bourbon" werd opgericht begin 2014. Iemand die er van het eerste uur bij was is Chris Janssen (gitaar). Na enige bezettingswisselingen werd de line -up definitief met het aantrekken van Willem van der Schoof (toetsen), Roeland van Laer (bas) en René van Onna (leadzang). Aan de drums is er nu de youngster Ruben Ramirez. Om de sound wat smeuïger te maken trok Sweet Bourbon twee achtergrondzangeressen aan: Marjolein de Buijzer en Eudia Purperhart. Zij zijn te horen op de in 2015 opgenomen live-cd ‘Live at Trianon’. Zij stopten met de backings door drukke werkzaamheden waarna Sweet Bourbon in Sonja Walters en Suzan Wattimena puike vervangers vond. Wat later voegde ook Henny Oudesluijs zich bij de band.

Deze "Born A Rebel" is de opvolger van "Night Turned Into Day" uit 2017 en daarmee bevestigen ze met hun 3de digitale afdruk hun statuut als vooraanstaande blues band uit Nederland. Opener van dit 10-nummers tellende album is titeltrack en footstompin' "Born A Rebel". Na het eerder 70-ties en rock aanvoelende "Bourbon For You" krijgen we een soulvolle ballad waarbij deze "Mrs. C" zich tot de hogere aanvoelende "Tin Pan Alley" bluesjes mag rekenen.

De conversaties tussen het snedige gitaarwerk van Chris Janssens en de heerlijke Hammond grooves van Willem van der Schoof zijn en blijven een rode draad doorheen de blues van deze "Sweet Bourbon". Diversiteit is een troef waarbij ze met "I Asked You A Question" de Delta registers volledig open trekken. Een heerlijk front porch bluesje. Daar waar we het hier op deze "Born A Rebel" veelal praten over originals selecteerde ze bij "Sweet Bourbon" ook wel enkele bewerkte covers zoals het zeer bluesy "Sitting On Top Of The World" van de iconische Chester Burnett aka Howlin' Wolf.

In onze regionen is het nog wat een beetje uitkijken naar deze "Sweet Bourbon" en daar zouden ze in Stekene dit jaar wat aangedaan hebben was er niet die verdomde "Corona". Het is nu dat de grenzen weer open zijn uitkijken naar het oversteken ervan door deze "Sweet Bourbon" want ook wij zitten op hete kolen om ze "Live" aan het werkt te kunnen zien. Tot dan moeten we ons behelpen met het "Ghetto" aanvoelende "Unexpected Touch" en dat is niet neerbuigend bedoeld want bij de intro grooves van dit nummer gaan mijn gedachtengang uit naar de soul van de million selling hit van Donny Hathaway of zelfs naar de "Inner City Blues" van Mr. Marvin Gaye.

Afsluiten is er nog het jazzy en heerlijk aanvoelende "Laying In The Alley" van de hand van Jospeh Mayer. Kiekebisj zou ik zo zeggen waarmee ik toch zeker de soul en jazz op deze "Born A Rebel" prefereer als hoofdschotel...

tracks:

01 Born A Rebel (3:01)
02 Bourbon For You (2:26)
03 Mrs. C (5:19)
04 I Asked You A Question (4:31)
05 Muddy Footprints (4:44)
06 Sitting On Top Of The World (5:00)
07 The Beast (For Mieke) (3:20)
08 Unexpected Touch (4:37)
09 Lay Down Your Worries (3:12)
10 Laying In The Alley (3:14)

musicians:

René van Onna: lead vocals
Hennie Oudesluijs: backing vox
Susan Watimena: backing vox
Laura van der Vange: backing vox
Chris Janssens: guitars
Willem van der Schoof: black & white keys
Roeland van Laer: bass
Ruben Ramirez: drums