© Rootsville.eu

System 6 (US)
tiltle: Bennie's Lament
music: Jazz
release date: october 02, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Benn Clatworthy

© Rootsville 2020


De in Londengeboren en in Los Angeles gevestigde saxofonist Benn Clatworthy brengt met "Bennie's lament" op 2 oktober 2020 zijn nieuwste versie van zijn sextet "System 6". Clatworthy, die begin jaren tachtig naar LA kwam om te studeren bij houtblazers-buitengewoon Phil Sobel , heeft het afgelopen decennium verschillende incarnaties van System 6 geleid, en Bennie's Lament is de tweede opname met deze specifieke assemblage van enkele van de beste instrumentalisten van SoCal. De ritmesectie van Yayo Morales op drums, Bruce Lett op bas en Bryan Velasco op piano is stevig maar lenig, met de motor om in dubbele maat te zwaaien en het gevoel voor noirachtige ballads. Clatworthy speelt de houtblazers - tenor- en sopraansaxofoons, evenals klarinet, basklarinet, fluit en altfluit - en Ron Stout en Joey Sellers ronden een compacte maar krachtige blazerssectie af op respectievelijk trompet en trombone.

Clatworthy heeft hier het grootste deel van het schrijven gedaan en negen van de elf originele composities van het album opgeschreven; Verkopers en Morales komen ook elk in de boxscore en bedenken elk een deuntje. Maar verfrissend is dat niemand hier zich al te veel zorgen maakt over hun individuele statistieken. De muzikanten hier, zoals alle muzikanten, suggereert Clatworthy, zijn op zoek naar iets diepers.

De melodie die het beste bij deze raison d’être past, is de afsluiter van de plaat, 'The Pursuit'. Clatworthy springt er meteen in en gebruikt zijn tenorsaxofoon om een ​​schelle, bijna smekende oproep de diepte in te blazen. Er volgt een speels stukje call-and-response, waarbij Stout en Sellers gespierd maar toch prachtig gelaagd klinken bij het beantwoorden van de sirene van de leider, voordat Clatworthy naar voren stapt om een ​​muzikaal evangelie te spreken dat wordt onderbroken door onthullende exaltatie.

Aan de andere kant van Bennie’s Lament is een rijk wandtapijt te zien van een opener genaamd "The Decider", die opent met feestelijke maar hard-oplaaiende rumbaritmes voordat deze overgaat in een elegant gecontroleerde rubato. Naarmate het tempo langzamer gaat, klinkt Clatworthy's sopraansaxofoon als een steek van schitterend zonlicht, en geleidelijk, uit de georkestreerde storm, komt het deuntje aan de andere kant weer tevoorschijn als een snelle swing voordat het op ongeveer dezelfde manier eindigt als het begint.

et volgende is 'How They Talk', een deuntje geïnspireerd door de cadans en spraakpatronen van de pratende hoofden van kabelnieuws. De percussieve ingang van Morales presenteert zich als een onophoudelijk, metronoomachtig tandwiel in een volledig geautomatiseerde lopende band - zoals de kabelnieuwsprogramma's, is het soms daar op de voorgrond, soms op de achtergrond, en net als de 24-uurs nieuwscyclus is het het stopt nooit.

Maar daar houden de overeenkomsten op - geen hete lucht of lege gemeenplaatsen hier. In plaats daarvan lieten de muzikanten hun instrumenten spreken. Sellers, Lett en Velasco zijn allemaal solo memorabel over het rechte midden van het nummer, voordat Morales de groep terugvoert naar de suggestieve dissonanten waaraan de luisteraar acht minuten eerder werd voorgesteld.

'Terry Briggs', een noirachtige ballad met een vleugje mysterie, is geschreven voor Clatworthy's overleden vriend Terry Briggs, een zanger die bekend staat om zijn zang in de stijl van Johnny Hartman wiens jazzclub in Santa Barbara een regelmatige hit was voor SoCal-muzikanten. Terwijl “Pelican Plus One” een humeurige, tijd afwisselende reflectie is over, wat anders, de roofzuchtige gewoonten van pelikanen. Is het je ooit opgevallen dat wanneer een pelikaan aan het vissen is, hij meestal wordt vergezeld door een zeemeeuw? Clatworthy heeft en werd geïnspireerd om er een deuntje over te schrijven. De body van de melodie is geschreven in 9/4, terwijl de brug in een dubbele tijd 4/4 is, benadrukt door Lett's springerige lopende baslijnen.

'Two Little Brothers' is een muzikaal portret van Morales 'twee jonge zonen die aan het spelen zijn, bruisend van nieuwsgierigheid, onbevreesdheid en een uitgebreide drumsolo van vader, wat bewijst dat plezier zeker niet de exclusieve provincie van de jongeren is. Het titelnummer, een eerbetoon aan John Coltrane's "Lonnie’s Lament", een deuntje dat Clatworthy jarenlang had bewonderd en in clubs had gespeeld, dient, terecht, als het hoogtepunt van het album. Clatworthy en co. speel dit eerbetoon in 6/8 - zo heeft Clatworthy altijd het Coltrane-meesterwerk gespeeld - en in een sneller tempo dan het inspirerende bronmateriaal, maar het gedeelde muzikale en emotionele DNA is onmiskenbaar. Ondertussen is Sellers '' Good Grape 'een minder emotioneel beladen voorstel; het is bedoeld om rode wijn te eren.

"No Collusion", een ander origineel van Clatworthy, is een Es-blues geïnspireerd door de huidige president van de VS en zijn voorliefde voor uitstel. Op zoek naar iemand om in te geloven, tikt Clatworthy op Sellers, zijn trouwe trombonist, die hier solo door het swingende midden wordt getoond en door elke herformulering van het thema van de melodie raast - geen alternatieve feiten hier. “Sign of the Times” is een andere metafoor voor ons hedendaagse burgerdiscours, een snelle chauffeur met, in een echt teken des tijds, geen duidelijk tooncentrum. Het voorlaatste deuntje is 'In Strayhorn’s Bag'. Een eerbetoon aan de briljante componist en arrangeur Duke Ellington die ooit "mijn rechterarm, linkerarm en alle ogen in mijn achterhoofd" heette, het geeft pianist Bryan Velasco een verdiende close-up en Clatworthy een zeldzame en even verdiende kans om je uit te strekken op een ballad - zeldzaam omdat er maar een paar ballads op deze meestal mid-tot-uptempo opname staan, maar wat nog belangrijker is, verdiend omdat Clatworthy - en heel System 6 - zo genereus zijn in het eerlijk verspreiden van de liefde.

tracks:

01 The Decider
02 How They Talk
03 Terry Briggs
04 Pelican Use One
05 Two Little Brothers
06 Bennie's Lament
07 No Collusion
08 Good Grape
09 Sign Of The Times
10 In Strayhorn's Bag
11 The Persuit