© Rootsville.eu

Tami Neilson (Can)
tiltle: Chicka Boom!
music: Soul - Rockabilly - Country
release date: februari 14 2020
label: Outside/V2
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Tami Neilson

© Rootsville 2020


Tami Neilson werd geboren in Canada maar haar roots liggen nu in Nieuw-Zeeland. Sinds het begin van haar solo carrière heeft ze daar al talrijke prijzen mogen in ontvangst nemen. Prijzen waaronder 'Best Female Artist' tijdens de 'New Zealand Country Music Awards' gedurende 2010, 2011 en 2014. In 2008 bracht ze haar debuutalbum 'Red Dirt Angel' uit en haar in 2015 uitgebrachte 'Don't Be Afraid' behaalde meteen de eerste plaats op de 'New Zealand Music Charts'. In 2018 volgde er het album "Sassafrass!" en was ze te zien bij de Belgische organisatie "Ripspique" en op "Bluesrock" in Tegelen (NL), vorig jaar tekende ze nog present op "Moulin Blues".


photo Tami Neilson © Rootsville

Haar albums zijn doordrongen van soul, country en een retro sound. Op 14 februari komt haar nieuwe album "Chika Boom!" in de handel met daarop een diversiteit aan 10 nummers. Of het nu een met Twang gevulde retro sound is als op "Hey Bus Driver!" of een bluesy "Ten Tonne Truck". Zelfs Carribean ritmes zoals op "Queenie, Quennie" kan je er op terug vinden, een nummer dat een beetje doet denken aan "Iko Iko" van de nog steeds acterende "Dixie Cups". Een mix tussen de rockabilly van Wanda Jackson en de soul van een Mavis Staples.

Met haar ouders Betty en Ron en twee broers Todd (drums) en Jay (bas), toerde ze jaren doorheen Canada en de States om zo het vak te leren. Dit stelde Tami in staat haar toenemende vocale en emotionele bereik te verkennen en een diepe bron van muzikale invloeden op te bouwen waarop ze begon te schrijven toen ze haar eigen materiaal begon te schrijven. Het was de liefde die haar richting Nieuw-Zeeland deed verhuizen.

Alle albums op deze "Chicka Boom!" werden al dan niet met een co-writer geschreven door Tami Neilson, zo ook het beklijvende "You Were Mine". Een nummer dat het zonder moeite in een film van Quarentino zou kunnen nestelen. Haar vocale kwaliteiten daar zou ze dan weer de soudtrack van een "Bond" film alle eer mee kunnen aan doen. Met "16 Miles of Chain" lonkt ze naar de outlaw country uit een of andere cantina.

Ook voor een nodige dosis gospel getinte soul is er plaats gemaakt in de vorm van "Sister Mavis" vandaar ook de vergelijking met Mrs. Staples. Met het afsluitende "Sleep" tovert ze zowaar een lullaby uit haar arsenaal. Een arsenaal waar de diverse stijlen tot een "Neilson sound" worden samen gebracht.

tracks:

01. Call Your Mama
02. Hey, Bus Driver!
03. Ten Tonne Truck
04. Queenie, Queenie
05. You Were Mine
06. 16 Miles of Chain
07. Tell Me That You Love Me
08. Any Fool with a Heart
09. Sister Mavis
10. Sleep

musicians:

Tami Neilson: Vocals
Jay Neilson: Bass/Rhythm Guitar
Delaney Davidson: Lead Guitar
Brett Adams: Lead Guitar on ‘You Were Mine’
Joe McCallum: Drums/Percussion