© Rootsville.eu

Ted Russell Kamp (US)
tiltle: Down in the Den
music: singer-songwriter
release date: july 24, 2020
info artist: Ted Russell Kamp
promotion: KG Music Press

© Rootsville 2020


Ted Russell Kamp is een muzikant die veel hoeden draagt en ze allemaal goed dragen. Afgezien van het focussen op zijn eigen carrière, is hij een bekende bassist die de onderkant van bands voor uiteenlopende bands als Shooter Jennings, Jessi Colter, Whitey Morgan en anderen vasthoudt. Hij speelde onlangs op het Grammy-winnende Country Album of the Year van 2020, Tanya Tucker’s While I’m Living en heeft verschillende goed ontvangen albums voor collega-artiesten geproduceerd, werkend vanuit zijn thuisstudio, bekend als "The Den".

Kamp schrijft, neemt op en reist de wereld rond met zijn eigen merk country/roots/Americana-muziek en "Down in the Den" markeert 12 nummers met Kamp als artiest en frontman. "Down in the Den" is een 14-nummers tellend album met Kamp op basgitaar en zang op alle nummers. Hij speelt ook akoestische gitaar, keyboards en percussie op de meeste nummers en voegt zijn trompet, trombone, dobro en banjo toe aan de mix. Sommige bekende namen in het Americana-genre voegen hun talent en / of stem toe; Jon Schreffler, Matt Szlechetka, Bart Ryan, Brian Whelan, Jamie Douglass, Eric Heywood, Sarah Gayle Meech, Kirsten Proffitt en meer...Zijn co-writing crew bestaat uit Szlechetka, Trent Summar en Supe Granda (Ozark Mountain Daredevils), Dylan Altman, Gordy Quist (Band of Heathens), Brian Wright, Dave Kennedy, Billy Burnette (John Fogerty), Andi Zack, Penny Dale, Shane Alexander en Kirsten Proffit.

Down in the Den heeft meer een ziel en invloed van New Orleans dan veel van Kamp's eerdere platen. Trompet was het eerste instrument van Kamp en voor deze plaat bracht hij de oude Conn-trompet van zijn vader mee. 'Het was de trompet van mijn vader die we allebei speelden in onze middelbare school en universiteitsjaren. Ik speel ook een oude ventieltrombone die mij werd gegeven door een van mijn vaders oude jazzminnende vrienden. Het was blijkbaar eigendom van een trombonist voor KC en de Sunshine Band en de backstage-pas is nog steeds aanwezig. ”

'Oorspronkelijk zou dit een echt Memphis Southern soulrecord worden', voegde Kamp eraan toe. "Een aantal van de eerste nummers die ik ervoor schreef waren‘ Word For Word ’en‘ Every Little Thing You Need ’en ik overwoog zelfs de plaat" Ted in Memphis "te noemen. Toen realiseerde ik me dat ik wilde dat het een meer eclectische plaat zou worden, zodat ik wat meer gevoelige singer-songwritermomenten zoals ‘Take My Songs With You’ en ‘Stick With Me’ kon opnemen. Ik wilde absoluut neigen naar soul en gospel nog steeds met nummers als ‘Hold On’ en ‘Saint Severin’. "

Shooter Jennings duet met Kamp op het hoofdnummer, "Home Sweet Hollywood" - een ironisch nummer over het belangrijker houden van de muziek dan het geld of de lofbetuigingen. "Stick With Me" is een van de eerste nummers op een van zijn albums waar Kamp de fingerpicking gitaartechniek gebruikt en "Hobo Nickel" heeft een zeldzame banjo-uitvoering van de artiest. "De melodie voor het couplet over‘ Hobo Nickel ’kwam als eerste bij me en ik wilde een cool Mungojerry‘ In The Summertime ’soort nummer schrijven. Toen las ik een artikel over een jaarlijks Hobo-festival in Iowa en raakte echt geïnspireerd en begon te leren over het tijdperk van de Amerikaanse hobo.

“Take My Song With You” is het laatste nummer op de plaat en is geschreven met Kirsten Proffitt die ook duet met Kamp). Het feit dat Kamp veel muziekgenres overtuigend kan spelen en ze vervolgens allemaal combineert, is een indrukwekkende prestatie. Het maakt hem moeilijker om te classificeren als muzikant - hij is geen bluesman of countrymuzikant of een klassieke singer-songwriter met een akoestische gitaar. Hij is een combinatie van allemaal.

tracks:

1. Home Sweet Hollywood 
2. Have Some Faith 
3. Waste a Little Time With Me 
4. Stick With Me 
5. Hold On 
6. Hobo Nickel 
7. Rainy Day Valentine 
8. The Good Part 
9. Word For Word 
10. My Turn To Cry 
11. Only Son 
12. Every Little Thing You Need 
13. Saint Severin 
14. Take My Song With You