© Rootsville.eu

Teodross Avery (US)
tiltle: Harlem Stories: The Music Of Thelonious Monk
music: Jazz
release date: august 21, 2020
label: WJ3 Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Teodross Avery

© Rootsville 2020


Bij zijn negende release als leider levert Teodross Avery een collectie van tien nummers met de steun van twee verschillende kwartetten. De bandleider wordt vergezeld door pianisten Anthony Wonsey en D.D. Jackson, bassist Corcoran Holt, drummers Willie Jones III (president van WJ3 Records) en Marvin "Bugalu" Smith en percussionist Allakoi Peete. Net als zijn veelgeprezen release uit 2019, After the Rain: A Night for John Coltrane, is Harlem Stories: The Music of Thelonious Monk minder een ode aan Monk dan een diepgaande studie van de muziek - de saxofonist heeft een neiging om te zwemmen tegen de stroom in, om diep in muzikale tradities te graven en ruwe diamanten op te graven in plaats van glanzende objecten. Om deze analyse en interpretatie zo goed en innovatief mogelijk te laten zijn, selecteerde Avery niet alleen enkele van de beste muzikanten van hun generatie, maar koos hij artiesten die Monks concept van ritme volledig op hun eigen voorwaarden begrepen.

Met de release van Harlem Stories: The Music of Thelonious Monk begrijpt Teodross Avery dat, hoewel Monks muziek universeel, tijdloos en grenzeloos is, de wortels stevig in New York zijn geplant. Harlem is sinds de jaren twintig altijd het centrum van de zwarte Amerikaanse stadscultuur geweest en ik wilde dat gevoel gewoon in de muziek vastleggen. Op verschillende momenten is de muziek snel, soulvol, complex, lelijk en mooi.

Het kiezen van het kwartetformaat waar Monk bekend om stond, is op zichzelf al een gewaagde zet, aangezien het vergelijkingen met de iconische bands met Johnny Griffin, Sonny Rollins, Charlie Rouse en natuurlijk Coltrane uitnodigt. Maar Avery, een van de meest opwindende en zelfverzekerde spelers van zijn generatie, verhoogde de inzet door twee verschillende kwartetten samen te stellen: terwijl bassist Corcoran Holt op alle melodieën speelt, bevatten nummers 1-5 Anthony Wonsey op piano en Willie Jones III op drums, met nummers 6-10 met pianist DD Jackson en drummer Marvin "Bugalu" Smith. Daarnaast voegt slagwerker Allakoi Peete zich bij de eerste band.

De koppeling van Anthony Wonsey en Willie Jones III geeft de eerste band een meer klassiek, hard bop-gevoel. De groep begint met een vernieuwde kijk op 'Teo', Monks eerbetoon aan tenorsaxofonist en oude producer Teo Macero, losjes gebaseerd op het Eddie Durham-nummer 'Topsy', een favoriete jamsessie in Minton's Playhouse toen Monk daar de huispianist was. Op 'Monk’s Dream' zijn de solo's van Wonsey en Holt onberispelijk gebalanceerd, wijken ze nooit af van de essentie van het nummer zonder 'Monkish' te klinken, terwijl de krachtige solo van Avery het volledige bereik van de hoorn benut, wat een Coltranisch gevoel van verticale harmonie op de melodie brengt. "Ruby, My Dear" - misschien wel de bekendste ballade van Monk, gecomponeerd voor zijn eerste vriendin, de in Cuba geboren Rubie Richardson - wordt behandeld met een arrangement dat een cha-cha-ritme weerspiegelt, dat misschien wat van Rubie's Latin-by-way oproept - of-British West Indies heritage. "Evidence" en "Rhythm-a-ning" zijn standaarden voor jamsessies. 'Evidence', een favoriet onder drummers, biedt Willie Jones III de kans om te schitteren terwijl 'Rhythm-a-ning' terug naar zijn oorsprong wordt gebracht, voordat Monk het als zijn eigen kon claimen. De melodie verscheen voor het eerst als een hoornriff in Mary Lou Williams 'arrangement uit 1936 van' Walking and Swinging ', en daarna werd het Charlie Christian's riff op' I Got Rhythm ', die hij' Meet Dr. Christian 'noemde.

De tweede band geeft de muziek een meer experimentele gevoeligheid. Terwijl de eerste band bijna telepathisch opereert, voelt deze band meer gemoedelijk, rechtschapen kakofonischer, klaar om te gaan waar de dialoog hen ook brengt. 'In Walked Bud', Monks eerbetoon aan zijn vriend en mentee Bud Powell, begint met Jackson's funky, hoekige, virtuoze introductie, waarmee de band wordt gelanceerd op een reis waarin elke maat voelt als nieuw territorium. Op 'Ugly Beauty', Monks enige gecomponeerde wals en 'Pannonica', Monks lofzang op zijn vriend, de barones Pannonica de Koenigswarter, schakelt Avery over op sopraansax. "Trinkle Tinkle" is niet voor angsthazen. Monk componeerde het ter ere van de grote "ticklers" van Harlem stride piano vanwege zijn verraderlijke melodie. Zijn eerste opname ervan in 1952 verzekerde zijn plaats in die ijle kring samen met Willie "the Lion" Smith, Thomas "Fats" Waller en James P. Johnson. Het was echter John Coltrane's beheersing van "Trinkle Tinkle" dat de lat zo hoog legde dat maar weinig muzikanten bereid waren het aan te pakken. Het is geen verrassing dat Avery de uitdaging aangaat en Coltrane noot voor noot bij elkaar past zonder ooit zijn unieke stem in gevaar te brengen. De band sluit heel toepasselijk af met 'Boo Boo’s Birthday', geschreven voor de veertiende verjaardag van zijn dochter Barbara (ze werd geboren op 5 september 1953). Jackson's rubato solo piano-introductie legt de persoonlijkheid van Boo Boo's jeugd vast: elegant en verfijnd, lief en pittig.

 

tracks:

01 Theo
02 Monk's Dream
03 Ruby, My Dear
04 Evidence
05 Rhythm 'n Ning
06 In Walked Bud
07 Pannonica
08 Trinkle Tinkle
09 Ugly Beauty
10 Boo Boo's Birthday