© Rootsville.eu

Thana Alexa (US/HR)
tiltle: ONA
music: Jazz
release date: march 27, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Thana Alexa

© Rootsville 2020


Muzikaal gezien is ONA een vertrek van Alexa's eerste album Ode to Heroes (Harmonia Mundi / Jazz Village) en katapulteert het haar in nieuw en onbekend terrein. Hoewel ONA ook geworteld is in jazz, toont het Alexa's sonische pallet geïnspireerd op hedendaagse soul, wereldmuziek en pop. Alexa's gebruik van haar stem als zowel een lyrisch als experimenteel instrument, haar gebruik van atmosferische geluiden, elektronica, soundscapes en texturen, maken allemaal plaats voor een hybride geluid dat uniek is voor haarzelf en de classificatie tart.

Alexa's geweldige band bestaat uit Grammy-winnende drummer en co-producer Antonio Sanchez, bassist Matt Brewer, pianist Carmen Staaf en gitarist Jordan Peters. Bij het vieren van het vrouwelijke gedurende het hele album, heeft Alexa ook een volledig vrouwelijke line-up van speciale gastartiesten van het hoogste niveau: Regina Carter, Becca Stevens, Claudia Acuña, Sofia Rei, Nicole Zuraitis, Sarah Charles, dichter Staceyann Chin en ROSA Vocal Group, waaronder Aleksandra Denda, Astrid Kuljanic, Tiffany Wilson, Shilpa Ananth, Valentina Blu Lombardi en Eleni Arapoglou - die gespecialiseerd zijn in Balkan-zang.

Het idee voor ONA is in de loop van twee jaar ontstaan, maar is begin 2017 uitgekristalliseerd nadat Alexa de Women's March in Washington D.C. bijwoonde, het grootste eendaagse protest in de Amerikaanse geschiedenis. "Ik heb me nog nooit zo gemotiveerd gevoeld om mijn recht om weerstand te bieden, te protesteren, gehoord te worden en een positieve beweging van verandering te steunen". Direct na haar terugkeer van de mars componeerde ze de showstopper "The Resistance", thematisch onderbroken door het gesproken woord van dichter en activist, Staceyann Chin. "Cassandra", Alexa's eerbetoon aan de # MeToo-beweging eert de ongehoorde en niet-erkende vrouwen van de wereld die het slachtoffer zijn geweest van misbruik, mishandeling en intimidatie. Het hoogtepunt van de verhalen die ze door haar composities begon te bouwen, zou ONA, het nummer en de rest van het album inspireren.

Het titelnummer, "ONA", opent met het equivalent van een strijdkreet en markeert de eerste keer dat Alexa ooit teksten in het Kroatisch heeft geschreven en etnische klanken in haar originele composities heeft geïntroduceerd. De Kroatische teksten bestaan uit uitspraken en leringen die ze van haar grootmoeder heeft geleerd (met wie ze Kroatisch spreekt) en de Engelse teksten zijn geworteld in levenservaring met haar moeder (met wie ze Engels spreekt). Alexa zegt: "Het is een prachtige combinatie van de twee meest prominente vrouwenstemmen in mijn leven."

Het album sluit met een echt originele vertolking van "Everybody Wants to Rule the World" van Tears for Fears en zo toont Alexa's genegenheid voor geestige ritmische complexiteit vermengd met moderne harmonieën.Alexa maakte in 2015 indruk met haar goed ontvangen debuutalbum, Ode to Heroes, dat ze toerde in de Verenigde Staten en Europa. Ze werd genomineerd voor een PORIN - het Grammy-equivalent van Kroatië - voor Beste Jazz Compositie en won ook de internationale Jazzon Alpe Adria Compositie Competitie. Sindsdien staat ze vier opeenvolgende jaren (2016-2019) in de Downbeat Magazine Rising Star Female Vocalist Poll. Onlangs ontving Alexa, als erkenning voor het unieke karakter van ONA, onlangs de eerste muziekproductiesubsidie ooit toegekend in New York City door de Cafe Royal Cultural Foundation.

tracks:

01 ONA
02 The Resistance
03 Pachamama
04 Set Free
05 You Taught Me
06 Teardrop
07 Cassandra
08 He Said, She Said
09 Animal Instinct
10 Everybody Wants To Rule The World