© Rootsville.eu

The Brazilian Trio (Bra)
tiltle: Águas Brazileiras
music: Jazz
release date: november 6, 2020
label: Zoho Records
promotion: Jazz Promo Services
info artist:
The Brazilian Trio

© Rootsville 2020


Het Braziliaanse Trio is terug! En ze hebben iets opmerkelijks in elkaar gezet, dat zowel virtuoos als levendig is ingebeeld. Dit is ongetwijfeld wat we gewend zijn van deze ongelooflijke groep getalenteerde artiesten die samen optreden als een geïntegreerde en dynamische creatieve kracht.

Het trio bestaat uit Helio Alves (piano), Nilson Matta (bas) en Duduka Da Fonseca (drums). Alves werd geboren in São Paulo, Brazilië en verhuisde in 1993 naar New York City. Hij trad op met een ware lijst van sterren, van Yo-Yo Ma tot Gato Barbieri. Hij is een productief artiest en heeft ook vier cd's uitgebracht als leider. Hij staat algemeen bekend om zijn elegante en eclectische uitvoeringen. Matta is een van de meest gevierde bassisten ter wereld. Terwijl hij in Brazilië woonde, trad hij op met grootheden als João Gilberto en Hermeto Pascoal. Sinds hij in 1985 in New York aankwam, is hij de vaste bassist van Latin-geïnspireerde jazz geworden. Hij is niet alleen een productieve artiest en componist, hij is ook een fervent docent, die helpt bij het instrueren en vormgeven van de volgende generatie bassisten. Da Fonseca komt uit Rio de Janeiro, Brazilië en groeide op tijdens de gouden eeuw van bossa nova. Hij vormde zijn eerste sambaband op dertienjarige leeftijd en heeft sindsdien niet meer achterom gekeken. Hij trad op met zowat iedereen in de Braziliaanse canon, van Haroldo Mauro Jr. tot het São Paulo Symfonie Orkest. Na zijn verhuizing naar New York werkte hij onder meer samen met Bob Mintzer en Randy Brecker. Da Fonseca speelt op meer dan tweehonderd albums en verdient het om in het woordenboek te worden vermeld onder 'drummer' en 'maestro'.

Het Braziliaanse Trio staat bekend om het uitvoeren van prachtige muziek die Braziliaanse muziek en jazz combineert. Águas Brasileiras (2020) is de derde release van The Brazilian Trio, nadat het Constelação (2012) en hun ZOHO Musicn-debuut Forests (2008) uitbracht, wat hen een LATIN GRAMMY-nominatie opleverde voor Best Latin Jazz-album. Deze productie is een aangrijpend en baanbrekend werk, waarin elk lid van het trio put uit zijn eigen ambachten en elkaar tegelijkertijd ondersteunt met doordachte begeleidingen. Het resultaat is voortreffelijk.

Het titelnummer "Águas Brasileiras" is een aangrijpende en reflecterende ballad gecomponeerd door Matta. Hij werd geïnspireerd door de Braziliaanse Zuid-Atlantische Oceaan en de vele rivieren van Brazilië, waaronder de Amazone. Het aquatische thema wordt versterkt door de prachtige penseelvoering van Da Fonseca, alsof golven in en uit bewegen. Het fonkelen van de piano van Alves roept beelden op van regendruppels. Dit stuk vloeit zeker, en dat is het woord dat waarschijnlijk The Brazilian Trio beschrijft. Zij en hun muziek stromen, natuurlijk en organisch.

tracks:

1. MAUCHA NA PRAIA
2. SAMPA 67
3. BLACK ORPHEUS TRILOGY
4. BOOGIE STOP SHUFFLE
5. ANINHA
6. BADEN
7. ASA BRANCA/BAIÃO
8. ÁGUAS BRASILEIRAS
9. MANHATTAN STYLE
10. VILA MADALENA

musicians:

Helio Alves - piano
Nilson Matta - bass
Duduka Da Fonseca - drums