© Rootsville.eu

The Danberrys (US)
tiltle: Shine
music: Blues - Americana
release date: may 08, 2020
label: Singular Recordings
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: The Danberrys

© Rootsville 2020


Dorothy Daniel en Ben DeBerry, kenden elkaar al sinds hun jeugd en zijn ook nu nog een muzikaal duo en daarenboven later ook nog een echtpaar. Na 5 jaar elkaar uit het oog te hebben verloren, namen ze allebei de tijd om hun muzikale skills aan te scherpen. Dorothy begon met het schrijven van originele muziek en Ben werd een bekende artiest, speelde in lokale bands en coverde optredens. In juli 2006 kruiste het paar paden in een bar in Cookeville, TN, en trouwde vier maanden later.

Na heel wat succes te hebben geoogst met hun in 2016 uitgebrachte album "Give and Recieve" wist producer Brian Brinkerhoff hun te motiveren om terug nummers te beginnen schrijven. Tijdens hun Britse en Nieuw-Zeelandse tours in 2017 sprong het paar meteen in het proces en werkte zelfs samen met bluegrass songwriting-goeroe, Jon Weisberger. Het resultaat is deze "Shine", een album met daarop 12 nummers met het kenmerkende akoestische geluid om elementen van rock, blues en folk, dit alles in een toch ietwat donkerse sfeer. Gastmuzikanten stonden op "Shine" zijn Duke Levine op gitaar en mandoline en Darrell Scott, die zijn stem leende aan de eerste single van het album "The Mountain".

Opener is het titelnummer van het album en is getekend door humeurige, gitaargebaseerde branie.Te beginnen met alleen Dorothy's stem, die al snel wordt vergezeld door Ben's sombere elektrische gitaar, behandelt "The Mountain" vergelijkbare levensbevestigende thema's. De onvergelijkbare Darrell Scott voegt achtergrondzang toe aan het nummer, dat meegroeit terwijl het nummer stijgt.

Op "Holding the Bag", waar Dorothy naar verwijst als een favoriet, combineert verdriet en meesterlijke verhalen, waardoor luisteraars het hartverscheurende perspectief van een naamloos personage worden binnengehaald. "Never Gone" is dan weer het favoriet nummer van Ben. De twee schreven het lied over de vader van een vriend die met chronische ziekten vocht en ervoor koos om zoveel mogelijk afscheid te nemen op zijn eigen voorwaarden, waarbij hij de harten van zijn dochters en vrouw brak. De angstaanjagende "Francis" is een andere meeslepende experiment met perspectief en verhaal.

Opvallend project "The River is Wide" is een knaller met klassieke bouwstenen en moderne openhartigheid. Dorothy kwam op het idee voor het nummer na een visioen dat ze tijdens het mediteren ervoer, een oefening die ze jarenlang heeft gecentreerd en genezen. Voortbouwend van een ingetogen reflectie over snaren tot een hartverscheurend, door tamboerijn geleid gezang, legt dit nummer de mentale en emotionele ketens bloot die trauma's achterlaten.

The Danberrys zijn op de een of andere manier zowel charmante oude wereld als een groot deel van dit moment. De rijke verhaalliederen van het echtpaar landen vaak als bijgewerkte Chaucer of Carter Family terwijl de pastorale blues en robuuste folk van het Tennessee-duo pas nu konden komen. Zes nominaties voor de "Independent Music Award", waaronder twee knipogen voor het beste Americana-album en een voor de beste EP, onderstrepen hun cv.

tracks:

01. Shine
02. Holding the Bag
03. The Road
04. Francis
05. Never Gone
06. The River Is Wide
07. The Mountain
08. Undertow
09. Love Conquers War
10. The Coals Glow
11. Maddie’s Ghost
12. Rain