© Rootsville.eu

The Dave Liebman Group (US)
tiltle: Earth
music: Jazz
release date: february 07, 2020
label: Whaling City Sound
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Dave Liebman

© Rootsville 2020


Whaling City Sound presenteert Earth, de nieuwste release van de wereldberoemde saxofonist en componist Dave Liebman, vanaf 7 februari. Thematisch is Earth het pleidooi van Dave Liebman voor de planeet. Het album doet sterke uitspraken over de mensheid, de aarde als een levende entiteit, en onze coalescentie met die entiteit. Op deze release wordt Liebman vergezeld door de jonge beroemdheden en jazzveteranen die zijn nieuwste ensemble, Expansions, vormen, gevormd in 2013. De groep bestaat uit Bobby Avey op piano, Matt Vashlishan op rieten, Alex Ritz op drums samen met de vaste Tony Marino op bas.

"Earth" zal het hoogtepunt zijn van Liebmans decennia-lange elementenreeks - het laatste album in het opus van de iconische kunstenaar met 4 albums dat de vier elementen probeert te interpreteren in een muzikale context. De bijna vijfhonderd composities die de muzikale canon van Liebman vormen, werden meestal bedacht met de betekenis van het stuk dat eerst komt, voordat de componist zich verdiept in de ingewikkeldheden van het schrijven van liedjes. Het proces voor het samenstellen van ‘‘ Earth ’was niet anders. In dit geval had Liebman de taak om de duizelingwekkende oneindigheid van onze planeet te interpreteren in een muzikaal medium. De componist had het idee om elk nummer te componeren met behulp van een methode die hij intervalinterventie noemt. Zo werd elk nummer op deze release gecomponeerd met een specifiek muzikaal interval in gedachten. Liebman legt uit: “Elke compositie heeft een specifiek intervallisch element. 'Concrete Jungle' heeft bijvoorbeeld de intervallen van vierden en vijfden, wat een stadslandschap suggereert; terwijl "Sahara" grote en kleine seconden bevat die de hitte en de zon van de woestijn vertegenwoordigen ... Deze opname draait om de atmosfeer die ontstaat wanneer intervallen expressief worden gespeeld met een melodische contour. "

"Earth" opent met het nummer "Earth Theme" - een etherisch soundscape wordt gecreëerd door het toetsenbord en de wind synthesizers en Liebman komt binnen, en roept een primordiale energie op met zijn compromisloze melodische uitvinding. Rijke muzikaliteit en een gepassioneerde ijver worden van de hoorn van Liebman geschrapt vanaf het allereerste nummer. Liebman merkt op dat dit nummer 'het fundament van de planeet, ons huis en de universele wortel van alle wezens' vertegenwoordigt. Het volgende nummer, 'Sahara', werd geïnspireerd door de reis van de componist naar de Westelijke Sahara in Mauritanië enkele jaren geleden. Het ensemble bereikt de muzikale karakterisering van de Sahara en zijn sombere, enorme eenzaamheid met de verbluffende compositorische tactiek van Liebman en een meesterlijke uitvoering door het ensemble.

Grote en kleine zesde stromen naar beneden zoals het spuwen van rotsen en lava in "Volcano/Avalanche", wat de aarde voorstelt die zijn inhoud uit de darm van de planeet verdrijft. Het ensemble speelt met een kracht en intensiteit die alleen wordt geëvenaard door die van de aarde. De solo van Liebman op deze compositie voelt voor de luisteraar als een release, vergelijkbaar met de titel van de track. Alex Ritz is bijzonder explosief op de drums tijdens dit nummer, waarbij Bobby Avey buitenaardse improvisatie en begeleiding biedt met behulp van gesynthetiseerd geluid. Deze track geeft briljant een thema van dit album weer, een overeenstemming van akoestische en elektronische uitvoering in afbeelding van een wereld waarin het organische en het technologische naast elkaar moeten bestaan. Melodie en harmonie spelen een mindere rol in dit soort muziek.

tracks:

01 Earth Theme
02 Bass Interlude
03 Volcano Avalanche
04 Percussion Flute Interlude
05 The Sahara
06 Soprano Interlude
07 Grand Canyon MT. Everest
08 Drum Interlude
09 Concrete Jungle
10 Piano Interlude
11 Dust To Dust
12 Wind Synth Interlude
13 Galaxy
14 Earth Theme