© Rootsville.eu

The Ebony Hillbillies (US)
tiltle:Trimmin' Da Fat
music: Blues - Bluegrass - Country
release date: 2020
label: EH Music
info artist: The Ebony Hillbillies


© Rootsville 2020

 

Van de straathoeken van Manhattan tot de heilige podia van Carnegie Hall en Lincoln Center tot tv-optredens op de BBC en ABC's "Good Morning America", The Ebony Hillbillies zijn een waar fenomeen en doen de verloren kunstvorm en de Amerikaanse erfenis van de stringbands herleven en dit voor een hele nieuwe generatie.

The Ebony Hillbillies begonnen in de straten van Manhattan, maar hun sfeer en invloed hebben zich in de loop der jaren uitgebreid tot veelgeprezen live-optredens op legendarische locaties zoals Carnegie Hall en Lincoln Center. Heel straf voor een bende Afro-amerikanen die perfecte “rednocks” muziek aan de man brengen, en hoe!

Ze bootsen de muziek na die je zou hebben gehoord als je rond de jaren 1900 naar een countrydance in Mississippi had kunnen reizen. De plaat klinkt vreugdevol, atletisch, oud, modern en eeuwig tegelijkertijd. De Ebony Hillbillies vertellen niet alleen een belangrijk verhaal over hun land maar houden tegelijkertijd  een essentieel deel van het muzikale erfgoed levend. Maar ondertussen entertainen ze op een magische, majestueuse, gracieuse en energieke wijze. De Hillbillies zijn een bende gepassioneerde, high-end muzikanten die hun vaardigheid toepassen om deze oude traditie nieuw leven in te blazen.  De plaat begint ‘Liza Jane’ een vrouw die niet alleen een populaire vrouw uit de 19e en 20e eeuw , het is een heel bekende Negro folksong.

‘Chicken Reel’ is dan weer een uitstekende instrumentale dansplaat. ‘Jericho’ is dan weer een mooie versie van de gekende spiritual waar de Hillbillies nieuw leven in blazen. ‘Shenandoah’ is waarschijnlijk de ultieme redneck song en krijgt hier een nieuwe dimensie , hetgeen trouwens ook geldt voor ‘Cotton-eyed Joe’.

Met 'Sexual Healing’ krijgen we een schitterende arragement van de Marvin Gaye klassieker. ‘Dangerous Man’ en ‘Bonaparte’s Retreat’ zijn twee eigen nummers en de plaat eindigt met een ode met ‘Time To Learn’. Ik heb genoren van dit album. Het is eens wat anders en het klinkt fris en kleurrijk. De plaat werd opgedragen aan bdanlid Norris Bennett die eerder dit jaar overleed.

Tracks:

01. Liza Jane
02. Chicken reel
03. Jericho
04. Shenandoha
05. Cotton-eyed Joe
06. Sexual Healing
07. Dangerous Man
08. Bonaparte’s Retreat
09. Sugar In The Gourd
10. Waltz Across Texas
11. Cluck Ol’ Hen
12. Time To Learn

Musicians:

Henrique Prince: Violin, Vocals.
Norris Bennett: Banjo, Mountain Dulcimer, Vocals.
Dave Colding: Acoustic Bass, Additional Vocals
Ricky “Dirty Red” Gordon:Washboard, Percussion, Vocals
Toney Garnier:Acoustic Bass & Vocals on (“Sexual Healing”)