© Rootsville.eu

The Generations Quartet (US)
tiltle: Invitation
music: Jazz
release date: october 23, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions


© Rootsville 2020


Producenten Albert "Sonny" Murray en John Aveni, samen met bravoure saxofonist, NEA Jazz Master en oude muziekpedagoog Dave Liebman zijn trots om de aanstaande release van Invitation aan te kondigen, de debuutopname van The Generations Quartet, die op 23 oktober 2020 uitkomt.

Liebman, wiens reputatie als live-artiest en artiest misschien alleen wordt overschaduwd door zijn bonafide als opvoeder, speelt hier zowel sopraan- als tenorsaxofoon met drie muzikanten die professionals zijn geworden, niet in de laatste plaats dankzij zijn begeleiding: Ian Froman (drums), Evan Gregor (bas) en Billy Test (piano).

De natuurlijke energie en gemakkelijke chemie van het Generations Quartet zijn duidelijk te merken op de sombere openingsset. Die vroege optredens in Deer Head vormden de aanleiding voor Invitation, een verzameling American Songbook-standaarden die kunstzinnig zijn geïnterpreteerd, samen met covers van composities van onsterfelijken als Coltrane en Herbie Hancock.

Op de opener van Invitation, een gewaagde kijk op de meesterlijke Hancock-compositie 'Maiden Voyage', is Liebman tegelijkertijd commandant en licht op de sopraansaxofoon, toont hij grote techniek en verbeeldingskracht wanneer hij off-piste stapt en de bovenloop van zijn instrument uitdaagt, geholpen en gestimuleerd door Froman's percussieve aansporing.

Jazzfans hebben niet lang nodig om het volgende deuntje te plaatsen. De inleiding van de test op "Bye Bye Blackbird" is een eerbetoon aan de iconische ouverture van Red Garland ten opzichte van de standaard in Miles Davis 'Round About Midnight. Liebman hanteert opnieuw de sopraan en vanaf zijn eerste passages hier krijgt men het gevoel dat hij erop uit is om de traditionele grenzen van het deuntje te verkennen en te testen. Test krijgt een langere tijd voorin - en de jongeman passeert met veel ruimte over, ruimte die Liebman graag accepteert voor een tweede stijgende solo, waar hij, temidden van zijn muzikale mijmering, speels Leonard Bernstein kan horen citeren.

Village Blues '', een deuntje dat debuteerde op Coltrane's Coltrane Jazz uit 1961, wordt hier gepresenteerd alsof het het product is van een onlangs opgedronken espresso - het is sneller, percussiever, hoekiger en totaal minder lopend dan het rokerige en opzettelijke origineel. De kijk van het kwartet op Weill en Nash's 'Speak Low' is misschien wel het meest gelikte en swingende arrangement hier, slim geboekt door knipoogjes naar Miles Davis '' Milestones '. Liebman is terug op tenor en Froman op zijn voortstuwende best, waardoor de solisten (Liebman en Test) naar nieuwe hoogten worden gestuwd.

tracks:

01 Maiden Voyage
02 Bye Bye Blackbird
03 Invitation
04 My Foolish Heart
05 Village Blues
06 Yesterdays
07 Speak Low
08 Summertime
09 You and The Night and The Music