© Rootsville.eu

The James Hunter Six (UK)
tiltle: Nick of Time
music: Soul, Rhythm 'n Blues
release date: march 06, 2020
label: Daptone Records
info artist: James Hunter

© Rootsville 2020


James Hunter is een Britse Rhythm 'n Blues en Soul zanger wiens muziek steeds word gekenmerkt door Carrebean ritmes. Mijn kennismaiking met James Hunter dateert van 2006 door het uitbrengen van zijn album "People Gonna Talk", met uiteraard de titeltack maar ook met het swingende "Mollena". In 2008 volgde het album "The Hard Way" met daarop "Jacqueline" en "Carina". Beide album werden toen uitgegeven onder de naam "James Hunter". Na vele band wisselingen en om de vrede der liefde god te bewaren met zijn muzikanten veranderde de naam van de band in "The James Hunter Six" en moesten we na een lange leemte wachten tot in 2013 met het album "Minute By Minute". In 2016 volgde er "Hold On!" en in 2018 "Whatever It Takes". James Hunter was terug on fire en op 6 maart verschijnt er nu zijn nieuwste album "Nick of Time".


photo James Hunter © Rootsville

Op 16-jarige leeftijd verliet Hunter de school in Colchester, Essex en begon te werken voor de spoorweg, terwijl hij zijn bluesgitaar en zangvaardigheden als busker verbeterde. Zes jaar later speelde hij zijn eerste betaalde optreden in de Labchester Labour club. In de decennia daarna is James Hunter van singer-songwriter naar arbeider gegaan en weer terug. Na het uitbrengen van een album in 1986, werden Hunter en zijn band een populair onderdeel op het clubcircuit en radiogolven in het UK. Zijn soms krakende maar soulvolle stem is goed gerijpt samen met zijn muzikaliteit en het schrijven van liedjes.

In 1996 bracht hij "Believe What I Say" uit en in 1999 tekende hij bij "Ruf Records" waar "Kick It Around" werd uitgebracht. In begin van de 90-ties rekruteerde Van Morrison Hunter om back-up te zingen op de road touring en op twee albums, A Night in San Francisco en Days Like This. In de daaropvolgende jaren opende Hunter shows voor Aretha Franklin, Etta James, Willie Nelson en Tom Petty, en kopte clubs en theaters in Engeland, Europa, Australië en de Verenigde Staten.

Deze "Nick of Time" wordt uitgebracht op het gerenommeerde soullabel Daptone Records uit Brooklyn. Aan het timbre en de stijl is nog steeds niets verandert, waarom ook het al jaren een bewezen formule is gebleken. "Nick of Time" werd opgenomen in de "Penrose Studios" in Riverside CAL. en geproduceerd door Bosco Mann. Het album bevat 13 nummers en is doordrenkt van soul zoals we deze ook kennen uit de Sam Cooke era. Openen doet het album met een met rumba geïnfecteerde "I Can Change Your Mind".

Nummers als "Till I Hear it from You" à la Burt Bacharach en "It's Your Could Have Been" typeren de arrangementen die kenmerkend zijn voor James Hunter. "Brother Or Other" heeft tekstueel weinig om handen maar draait hier puur om de grooves. "Can’t Help Myself" is weer zo een Hunter track waarbij het verlangen naar de dansvloer enkel maar toeneemt. Op "Paradise For One" soliceert hij volop voor crooner om dan af te sluiten met de zuiderse ritmes op "He’s Your Could’ve Been".

tracks:

​01. I Can Change Your Mind
02. Who’s Fooling Who
03. Till I Hear It From You
04. Never
05. Missing In Action
06. Nick Of Time
07. Brother Or Other
08. Ain’t Goin’ Up In One Of Those Things ​
09. Take It As You Find It
10. Can’t Help Myself
11. How ‘Bout Now ​
12. Paradise For One
13. He’s Your Could’ve Been