© Rootsville.eu

The Kaleidoscope Quintet (US)
tiltle: Dancing On The Edge
music: Jazz
release date: october 23, 2020
label: DOT Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions

© Rootsville 2020


De Kaleidoscoop, met zijn steeds veranderende patronen en kleuren, beweegt in verschillende vormen en vormen, afhankelijk van hoe men ze ziet. Dit instrument is al twee eeuwen een bron van verwondering voor mensen van alle leeftijden en rangen en standen. Filosofen, wetenschappers, woordsmeden van elk literair genre, beeldend kunstenaars, choreografen, muzikanten - en last but not least - kinderen, zijn in vervoering geraakt door het mysterie en de schoonheid van kleuren en vormen die dansen en met elkaar versmelten in een staat van constante verandering .

De Kaleidoscoop heeft ook drummer Michael Stephans geïntrigeerd, die het instrument ziet als een weerspiegeling van zijn eigen artistieke inspanningen. "Als improviserende muzikanten in uitvoering, gedijt ons kwintet in een caleidoscopische wereld waar we onafhankelijke" stemmen "zijn die - hoewel aanvankelijk uniek in onze eigen identiteit, samenkomen en deel worden van een grotere sonische entiteit, alleen om onszelf te vormen en opnieuw vorm te geven. tijdens elke voorstelling; dat wil zeggen, we gaan om geluiden opnieuw samen te stellen en zijn vluchtig - constant veranderende muzikale vormen en visioenen ”, legt Michael Stephans uit in de liner notes. En dus is de naam van deze groep bijzonder toepasselijk voor deze vijf, veelzijdige sonische avonturiers.

Dancing On The Edge werd op een avond half november 2013 opgenomen in de wereldberoemde Deer Head Inn. Michael Stephans is niet alleen een gerenommeerde drummer met een indrukwekkende carrière van vier decennia op zijn naam, maar hij is ook een gerenommeerd dichter en auteur . Het was de publicatie van zijn boek Experiencing Jazz: A Listener’s Companion die tot deze prestatie leidde. Experiencing Jazz…, gepubliceerd in het jaar van opname door Scarecrow Press, is een uitgebreid overzicht van de kunst van het luisteren naar en genieten van jazz. Dave Liebman en Joe Lovano droegen prominent bij aan het volume (Liebman droeg zelfs het voorwoord bij), en dus sloten de twee muzikale landgenoten zich bij Stephans aan voor het lanceringsfeest en het feestelijke optreden.

Het Kaleidoscope Quintet speelde die avond een gevarieerde set. Voor deze opname zijn vijf nummers geselecteerd: 'Blackwell's Message' en 'Topsy Turvy' van Joe Lovano, 'Day and Night' en 'Get Me Back To The Apple' van Liebman en een levendige vertolking van de geliefde standaard 'There Is Geen grotere liefde". Silvano leent haar expressieve en unieke vocale stijlen aan de twee in Lovano geschreven composities, waarbij ze pronkt met haar acrobatische karbonades terwijl haar stem letterlijk door de veranderingen danst, bijna als een derde hoorn. De duellerende hoorns van Liebman en Lovano - een andere muzikale dans waaraan de twee saxofoontitanen al tientallen jaren samen deelnemen - met name in hun co-lead-inspanning Saxophone Summit - schitteren door de hele set. Basveteraan Tony Marino en kleurrijke drummer Stephans vormen de verankerde en standvastige ritmesectie.

Dancing On The Edge toont de schijnbaar grenzeloze artistieke mogelijkheden die kunnen voorkomen op de muziektent en de beïnvloedende kracht van livemuziek - iets dat zo erg wordt gemist in deze post COVID-19-wereld. Stephans vat het goed samen in zijn liner notes: "... op ons best, wij zijn wat jazzschrijver Whitney Balliett" the sound of surprise "noemde, waar het niveau van intuïtieve interactie zo hoog is dat we onze luisteraars en onszelf betrokken houden en alert op nieuwe melodische, harmonische en ritmische mogelijkheden. " Een rijk en muzikaal divers aanbod, Dancing On The Edge is echt een lust voor het oor.

tracks:

01 Topsy Turvy
02 Day And Night
03 Blackwell's Message
04 There Is No Greater Love
05 Get Me Back To The Apple