© Rootsville.eu

The Liberators (NL)
tiltle: Troubled Mind
music: Blues
release date: 2020
label: Stemra
info artist: The Liberators

© Rootsville 2020


"The Liberators" zijn een Nederlandse formatie die toch al een paar deccenia de podia onveilig hebben gemaakt. In 1992 besloten ze echter om even een sabbat periode te gaan inlassen en het was aan het ziekbed van hun toenmalige zanger Wouter Post dat deze Maastrichtse rockers besloten om aan een comeback te werken in het teken van een hommage aan Wouter. Als opvolger voor Wouter werd beroep gedaan op Maurice Peters en verder zien en horen we bassist Sjang Coenen, gitarist Frans Piepenbrock en drummer Lucas Vroemen. Normaliter speelt er bij deze band ook een dame op de harp maar die werd vervangen door harper Stephan Hermsen van "The Electrophonics" en "Travellin' Blue Kings". Vandaag de dag bestaan deze "The Liberators" uit Stephan Hermsen, Ronald Roodbol, Frans Piepenbrock en Lucas Vroemen en brengen ze nu hun nieuwste album "Troubled Mind" op de markt.


photo Stephan Hermsen © Rootsville

Zelf heb ik deze "The Liberators" nog maar één keer "live" kunnen aan schouwen en dat was op "Hookrock" editie 2017. De band werd vooral bekend vanwege de energieke live shows. En dat doen ze nu nog. Nog altijd weet de band kroegen, zalen en festivals plat te spelen met de unieke mix van rock met een bluesy touch en uiteraard een energiek optreden. De band maakte drie albums en een handvol singles voor Polydor, Phonogram en voor de het Belgische Munich Records.

Op dit album staan 10 eigen nummers van de band, van het stoere "Troubled Mind" tot het ingetogen "Good Man" en een tweetal mysterieuze instrumentale nummers. Het album werd opgenomen in "Studio GAM" en gemixt in "Studio Mancave" met als producer Lucas Vroemen. Het album betreft hier 10 originals.

Opener van het album is titeltrack "Troubled Mind". Een nummer waarbij de intro zowel bombastisch en tegelijkertijd beklijvend kan worden ervaren en waarbij de intro een beetje "Emerson, Lake & Palmer" doet ervaren. De zware beats en basgrooves blijven het ganse album aanwezig net als de howlin' harp van Stephan Hermsen. Blues on speed zullen we dan maar stellen...

De twee instrumentale en toch wel kenmerkende nummers zijn "G-Jam" en het nog dieper rockende "No Escape". Van het rockende "So Tight"over het met rock 'n roll gespeende "Walk in Circles" tot en met de prachtige ballad "Good Man", gekenmerkt door een prachtige conversatie van de bluesharp en het gitaarrifje van Frans Piepenbrock, maken dat deze "Troubled Mind" een rollercoaster van emoties op weet te wekken, iets wat hen "Live" geen windeieren zal leggen.

Nog een vermelding waardig is zeker ook "New Kids" en nu eens niet on the block. Afsluitend krijgen we dan nog een radio edition van "Good Man". "The Liberators" staan zeker op mijn vervanglijstje eens het circus zich uit het Corona vangnet komt te verlossen.

tracks:

01. Troubled Mind
02. Fixin'
03. G-Jam
04. So Tight
05. Walk in Circles
06. Good Man
07. No Escape
08. New Kids
09. 15 Miles
10. Good Man Radio Edit

musicians:

Stephan Hermsen: Lead vocals, harp and guitar
Ronald Roodbol: Bass and vocals
Frans Piepenbrock: Lead guitars and vocals
Lucas Vroemen: Drums, percussion, keyboards and vocals.