© Rootsville.eu

The Mariel Bildsten Quintet (US)
tiltle: Backbone
music: Jazz
release date: november 13, 2020
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
The Mariel Bildsten Quintet

© Rootsville 2020


"Backbone" is het debuutrelease van trombonist en bandleider Mariel Bildsten uit NYC. In het gerespecteerde gezelschap van Stacy Dillard (saxofoons), Sean Mason (piano), Ben Wolfe (bas) en Evan Sherman (drums, co-producer) en gastpercussionist Keisel Jimenez presenteert Mariel Bildsten haar unieke interpretaties van klassieke edelstenen, die ze allemaal heeft ontdekt tijdens haar jaren van spelen en leven in het jazzcircuit van New York City. Met inventieve en dynamische herschikkingen van composities van onder meer Horace Silver, Kenny Dorham, Duke Ellington, Peter De Rose en Bert Shefter, beschrijft Backbone het enorme scala aan muzikale invloeden die Mariel Bildsten compromisloos belichaamt als een toonaangevende jazztijdgenoot.

Backbone eindigt met 'The Lamp is Low', oorspronkelijk geschreven door Peter DeRose en Bert Shefter. Als eerbetoon aan het feit dat deze compositie een bewerking was van Maurice Ravels 'Pavane', schreven de trombonist en bandleider een intro-sectie, gebaseerd op Ravels melodie. Met de Cubaanse percussionist Keisel Jimenez op conga en guiro, laat deze Latijnse herschikking de luisteraars opgewekt en opgewekt achter. Het is ook vermeldenswaard dat Mariel deze compositie voor het eerst hoorde in een typische late night NYC-setting - een optreden van wijlen, geweldige Roy Hargrove in Small's Jazz Club op een dinsdagochtend om 3 uur 's nachts. Dit afsluitende nummer dient als een propo knipoog naar de stad die deze aanstormende bandleider blijft inspireren en beïnvloeden.

Na een weeklange run in Dizzy's Club Coca-Cola in New York City, werd Backbone in januari 2019 in slechts één nacht opgenomen in Sear Sound Studios, NYC. Tijdens de opnamesessies streefde Bildsten ernaar om de individualiteit, moed, kracht en compromisloos karakter van deze band - met andere woorden, de ruggengraat. Van Stacy Dillards speelsheid en creativiteit en Sean Masons originaliteit en soulfulness tot de gedurfde geest van Evan Sherman en de inventiviteit van Ben Wolfe, dit ensemble toont gezamenlijk een vasthoudend en uitbundig karakter. Met het spelen van deze muziek hoopt Mariel Bildsten de toon te zetten voor fans om te leven, dansen en romantiek. De trombonist, die zich laat inspireren door onder meer J.J. Johnson, Curtis Fuller en Lawrence Brown.

tracks:

01 Ecaroh
02 The Man That Got Away
03 Rosita
04 Monaco
05 Mood Indingo
06 Lamp Is Low